Magazín: 5 věcí, které byste měli vědět o své posteli, než do ní ulehnete

5 věcí, které byste měli vědět o své posteli, než do ní ulehnete

20. dubna 2015 Rubrika: O nábytku

Stává se vám, že se ráno budíte rozlámaní a nevyspalí? Podle odborníků strávíme průměrně v posteli 7 hodin a 16 minut. I proto byste místu, kam se ukládáte ke spánku, měli věnovat pozornost. Díky našim tipům zjistíte, jak se probouzet plní energie a sil do nového dne.

tipy-pro-dobry-spanek
S kvalitním místem pro spánek se vám bude lépe vstávat.

1) Kam s ní?

Věděli jste, že umístění postele může ovlivnit kvalitu vašeho spánku? Odborníci doporučují umístit lůžko diagonálně proti dveřím a nejlépe záhlavím nebo alespoň boční stranou ke stěně. Podle alternativní medicíny je také vhodné směřovat hlavu ležícího člověka k severu a nohy k jihu. Důvodem jsou magnetické siločáry. Pokud člověk leží rovnoběžně s jejich průběhem, má to pozitivní účinky na jeho organismus.

A čeho se vyvarovat? Postel uprostřed místnosti vyvolává negativní a úzkostné pocity. Podobně se můžete cítit i s postelí přišouplou pod šikmou střechu nebo schody. Nedoporučuje se ani postel postavit blízko okna, proudění vzduchu může způsobit bolest hlavy nebo nachlazení.

loznice-v-severskem-stylu
Co takhle ložnice laděná do čistého severského stylu?

2) Jak velkou?

Postel by měla být dlouhá podle výšky vaší postavy, ke které byste měli přidat minimálně 25 centimetrů. Standartní šířka je 80 centimetrů. Ale pokud víte, že se v noci rádi protáhnete, zvolte raději o deset nebo dvacet centimetrů více.

Standardní rozměry jsou:

  • Jednolůžko: 90 x 200 cm
  • Dvojlůžka: 140 x 200, 160 x 200 či 180 x 200 cm
spravna-velikost-postele
Jak vybrat správnou postel, aby vám z ní nečouhaly nohy?

3) A co rošt?

Správně vybraný rošt podporuje ortopedické vlastnosti matrace a její provzdušnění. Nejlepší volbou je laminátový rošt, který dobře pruží, a tak vám při spánku zajišťuje pohodlí. Pamatujte, že rošty by měli mít alespoň 28 lamel a mezi nimi by měla být maximálně 4 centimetrová mezera. Alternativou jsou dřevěné rošty, které ale nedisponují takovou pružností.

Nejlepší volbou je laminátový rošt, který dobře pruží, a tak vám při spánku zajišťuje pohodlí

4) Z čeho máte povlečení?

Pokud si myslíte, že povlečení s vysokou gramáží zajišťuje vyšší kvalitu, tak se mýlíte. Těžší látka znamená přízi z krátkých vláken, na kterém se po častém praní vytvoří nevzhledné žmolky a bude hrubé na omak. Naopak kvalitní příze s dlouhými vlákny je jemná a i při častém praní vydrží kvalitní.

Dávejte také pozor, jestli je povlečení barveno pigmentem nebo reaktivními barvami. Potisk reaktivními barvami je oproti běžně používaným pigmentovým barvám jemnější, výraznější a také ekologičtější. Barva totiž pronikne skrze celé vlákno, takže odolá i nástrahám častého praní. Naopak pigment má sklon k tvrdnutí a blednutí.

povleceni-je-zaklad
Správně zvolené povlečení je základ.

5)  Složit hlavu do měkkého

Díky polštáři je naše páteř udržována v napřímené poloze. Pokud máme polštář moc nízký nebo vysoký, dochází k špatnému ohnutí krku a napnutí zádových svalů. Z toho se můžou vyklubat nepříjemné bolesti zas nebo chrápání. Proto je vhodné mít polštář vysoký v rozmezí 10 až 15 centimetrů.

Měkkost polštáře záleží na preferenci každého z nás. Někdo radši složí hlavu do měkkého, jiný radši tvrdší polštáře. Důležité je především, aby byl polštář pro vás osobně pohodlný.

polstar-pro-dobre-spani
Jsou i jiné způsoby, jak si užít spánek. Co říkáte? :)

Na naší nabídku kvalitních designových postelí se můžete podívat zde.

zdroj fotografií: www.pinterest.com

Štítky: Dekorativní polštáře, Postele

Jana Pfeiferová

Jana Pfeiferová

V šesti letech úspěšně zvládla celou abecedu a od té doby píše. O věcech, které ji obklopují, nebo o tom, co ji zrovna cvrkne do nosu.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ