Magazín: 8 věcí o židlích, které jste zaručeně nevěděli

8 věcí o židlích, které jste zaručeně nevěděli

28. ledna 2015 Rubrika: Z historie bydlení

Na obyčejných židlích každý sedává pravidelně, a tak pro nás nejsou ničím zas tak výjimečným. Pokud jste však už někdy kupovali židle do dětského pokojíku nebo k jídelnímu stolu, zaručeně víte, že vybrat tu správnou není žádný med. My jsme pro vás našli 8 zajímavých věcí, které se s tímto kusem nábytku pojí.

zidle-pinterest

1) Jaká je nejstarší?

Už jste se někdy zajímali o to, kdy židle vznikla? Nejstarší dochované židle už totiž používali v Egyptě před 5000 lety. Židle byla posvátným nábytkem, na kterém mohl při ceremoniálech sedět jen faraon!

2) Na čem seděli naši předkové?

Tak teď už víme, že židle používali ve své době vyspělí Egypťané. Ale co se dělo v dlouho se vyvíjející Evropě? A kdy se židle nadobro usadily v příbytcích naších předků, kteří si nemohli dovolit takový přěpych, jako jejich panovníci? Židle bychom u normálních lidí našli až v 16. století. Předtím si tak museli vystačit s kameny nebo pařezy.

3) Jak vzniklo slovo židle?

A jak vlastně toto slovo vzniklo? Anglické slovíčko chair, které v překladu znamená právě židli, se vyvinulo ze slova cathedra. A toto latinské slovo ve své podstatě znamená sednout si.

zidle-DO2

4) Katedrála?

Ptáte se, co tu dělá katedrála? Co má společného s židlí? Slovo cathedral totiž původně také znamenalo biskupův stolec.

5) Co dělají židle v literatuře?

První vzácná zmínka o židlích je už v Bibli, ale velké pozornosti se jí dostává hlavně u anglického spisovatele Shakespeara. Dramatik ji dokonce osmkrát zmínil ve své hře Jindřich VI a to pouze v její třetí části.

6) Elektrická židle?

Velmi bolestivou elektrickou židli zná snad každý z nás. Vymyslel ji Thomas Alva Edison v roce 1889, aby světu ukázal nebezpečnost střídavého proudu.

zidle-DO1

7) Bláznivý císař?

Jeden z císařů si po vynálezu elektrické židle koupit dokonce tři kusy k trestání všech lidí, kteří ho nechtějí poslouchat. Poté mu ale došlo, že jeho císařství ještě nemá elektriku, a tak jednu z nich proměnil ve svůj trůn.

8) Vtipný citát?

Zajímavá fakta o židlích zakončujeme citátem, který byl pronesen v době boje žen za lidská práva Annou Widdecombovou. “Židle je kousek nábytku. Já nejsem židle, protože na mě ještě nikdo nikdy neseděl.”

Pokud se vám líbila jedna z židlí na obrázku, podívejte se na náš partnerský portál Designoutlet.cz, kde si vyberete z mnoha různých druhů!

Štítky: Design, Jídelní židle, Sedací nábytek

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ