Magazín: Barvy v interiéru – význam, použití a speciální tipy vol. 1

Barvy v interiéru – význam, použití a speciální tipy vol. 1

29. dubna 2016 Rubrika: Tipy pro bydlení

Někdo dává přednost různým stylům, jiní ladí interiér podle barev. Dlouhodobým trendem je cítit se dobře a my vám rádi přiblížíme významy jednotlivých barev, jejich nejlepší využití a nebudou chybět ani zajímavosti a tipy na produkty.

Barvy v interiéru
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/372109987941759614/

Oranžová barva

Hlavními klíčovými slovy jsou elán, radost, optimismus a mládí.  Vzbuzuje zvědavost a podporuje mládí. Co určitě oceníme je to, že pomáhá zahánět deprese a vyvolává pocit tepla. To ale není vše. Dokáže podporovat i tvůrčí myšlení a chuť experimentovat. Tak jako každá věc, i tato barva má nežádoucí účinky – pokud jí je použito hodně, může nás trochu zneklidňovat a může mít opačné účinky.

Jak ji využít v interiéru?

Oranžová barva je velmi oblíbenou barvou v každém interiéru. Dokáže ho totiž opravdu rozzářit a dodat mu pocit uvolněnosti, zabydlenosti a především tepla. V interiéru ji můžete vidět především jako výmalbu na stěnách nebo na dekoracích a doplňcích. Hlavním plusem je skvělá kombinace. Tato barva se totiž lehce kombinuje s materiály jako je sklo a kov – jejich kontrastní barvy k sobě krásně ladí.

Oranžová barva v interiréu
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/229120699767982980/

Pro větší plochy volte světlejší barvy nebo tóny jako je meruňková, broskvová a jiné pastelové barvy. Menší plochy si naopak žádají sytější a pestřejší barvy – klidně i ty křiklavé. Kombinovat jí můžete téměř se všemi barvami a hodí se do každého interiéru.

Zajímavosti:

-          oblíbená barva především v  60. – 70. letech v éře hippies

-          národní barva Holandska

Oranžová barva DesignOutlet

1. Dekorativní polštář s potiskem Marlen, 2. Designové retro křeslo Atilla, 3. Konferenční / odkládací stolek Teatime, meruňková, 4. Konferenční stolek Prince, 5. Porcelánový hrnek se silikonovým víčkem, 6. Talíř z javorového dřeva Terracotta, 7. Designové křeslo Ariva, 8. Úložný box Beta 1 (SET 3 ks), 9. Barová židle kovová Mason L

Žlutá barva

Klíčová slova? Silná intenzivní energie, motivace.  Je to barva slunce, proto je to zářivá teplá barva, která je spojená nejčastěji s jarem – tedy s květinami jako je narcis, zlatice, pampeliška…  Další výhodou je, že odstraňuje negativní myšlenky, proto je často používána do prostorů, kde motivuje.

Jak ji využít v interiéru?

Žlutá představuje slunce, proto se používá do interiéru na prosvětlení místnosti, kterou dokáže proslunit. Pocitově nám přináší až o 2 stupně teploty více. Používá se opět snad do každého interiéru, ale nejčastěji do těch, které jsou orientované na severní stranu. Obchodníci ji používají do veřejných prostor, jako jsou školy a nemocnice.

Žlutá barva v interiéru
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/286893438739608435/

Tato barva má několik odstínů -  od krásných teplých až po studené.  Tmavší místnost pomůže prosvětlit a malou místnost zase opticky zvětší. Můžete ji i kombinovat s pestrými barvami – jako je modrá, levandulová, oranžová nebo i hnědá. Skvělým tipem je použití přírodních dekorací, ke kterým tato barva přímo vybízí.

Zajímavosti:

-          nejčastěji používaná barva na fasády domů

Žlutá barva v interiéru -  DesignOutlet

1. Lustr závěsný VITA Carmina mini, 2. Stolička s úložným prostorem Molly, 3. Konferenční stolek Wingle, 4. Konferenční stolek Limona, 5. Svícen čajový Flora, 6. Jídelní židle Garry s dřevěnou podnoží žlutá, 7. Designové křeslo Carcas, 8. Jídelní židle dřevěná Rino (SET 2 ks), 9. Stolička kovová Better Homes, žlutá

Zelená barva

Je jasné, že tato barva je symbolem přírody, jara, lesa a nového života. Přináší pohodu, bezpečí a hlavně energii. Hned po modré (nejoblíbenější barvě) je zelená druhou nejrozšířenější barvou na Zemi.  Jako symbol přírody ji využívají také ekologové pro eko směr a bio produkty.

Jak ji využít v interiéru?

V poslední době je tato barva velmi žádaná – a to možná i díky pomalému vracení k přírodě. V interiéru nás oslovuje krásnými tóny, které mají snad nekonečnou škálu odstínů. Narazit na ní můžeme od barvy jehličí až po olivovou barvu.  Díky různým odstínům nám přináší stejně, jako předešlé dvě barvy, možnost teplých i studených barev.

Zelená barva v interiéru
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/561613016003062372/

Zelená barva je nositelem dobrých nápadů, proto se nejčastěji využívá do místnosti pro klidné přemýšlení, relaxaci nebo ideálně tam, kde povzbuzuje tělo i mysl. Opět se dá krásně kombinovat s dalšími barvami – nejlépe s černou, bílou, šedou. Nemusíte se bát ani kombinaci s pastelovými barvami a všelijakými materiály. Tato barva je totiž otevřená opravdu všemu. Nejčastěji se používá do ložnic, dětských pokojů a koupelen.

Zelená barva v interiéru

1. Úložný box nilonový Beta 1, 2. Stolní svícen ze zeleného skla Apple, 3. Stojan na noviny / časopisy Bag, zelená, 4. Barová židle Garry, SET 2 ks, bílá / zelená, 5. Prkénko umakartové Kicker, 6. Jídelní / pracovní židle Kyra, 7. Taburetka s úložným prostorem Olga, 8. Sevírovací stolek Vesna, 9. Stolička s překližkovou podnoží Ameba

Štítky: Interiérové dekorace, Nábytek

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ