Magazín: Barvy v interiéru - význam, použití a speciální tipy vol. 2

Barvy v interiéru - význam, použití a speciální tipy vol. 2

21. května 2016 Rubrika: Tipy pro bydlení

Barvy jsou všude okolo nás. Proto je škoda, že většina z nás nezná jejich význam. V interiéru nás totiž jejich sofistikované kombinace dokáží pořádně překvapit. Udělejte i vy, ze svého interiéru místo, kde se budete cítit příjemně. Poradíme vám, jak na to.

Barevný moderní interiér
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/532480355924496426/

Růžová barva

Symbol něhy, romantiky a jemnosti. V druhém případě také symbol naivity. I taková barva, jako je růžová dokáže v interiéru překvapit a nadělat spoustu parády.

Růžová je spojována s barvou relaxace. Může vás to překvapit, ale pokud ji máte v nějaké relaxační zóně, uvolňuje napětí ve svalech, mysl a má uklidňující účinky.

Jak ji využít v interiéru?

Světle růžová je považovaná za barvu studenou, kterou nejlépe doplňuje kov či dřevěné materiály. Pokud patříte mezi milovníky této barvy, použijte ji v menší míře. Zkuste spíše tlumené odstíny, které vás nebudou svou "něhou dusit" či naopak ve vás vyvolávat pocit agresivity. Ptáte se, kam se tato barva opravdu hodí? Většina lidí ji využívá jako hlavní barvu do ložnice. Pravdou ale je, že tuto barvu můžete použít kdekoli. Záležití jen na vás, co ve vás vyvolává a jak na vás působí.

Růžová v moderním interiéru
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/573786808755587130/

Zajímavosti:

- je vědecky dokázáno, že kombinace bílé a růžové barvy zvyšuje chuť jídlu (připomíná nám sladké a především dortíky)

- při nesprávném použití růžová vyvolává umělosta nepřirozenost (proto je spojováno s ,, Barbie")

- růžová barva byla dříve barvou chlapců, dívky symbolizovala zase modrá

- růžovou barvu znají lidé už od středověku

Růžová je zkrátka hravá barva, která není jen pro ŽENY. Zkuste ji i vy zařadit do vašeho interiéru. Začít můžete s drobnými dekoracemi nebo s menším nábytkem, který najdete i v naší nabídce. Inspirujte se.

Růžová barva designoutlet
Růžová barva podle DesignOutlet.cz

1. Konferenční / odkládací stolek Ema, 2. Úložný box Beta 1, set 3 ks, 3. Čajové svícny Wind, set 4 ks, 4. Taburetka s ložným prostorem Olga, 5. Stolička s překližkovou podnoží Ameba, 6. Úložný / skladovací vak Owla, 7. Hrnek porcelánový s ouškem, 8. Bambusová váza Mali, 30 cm, 9. Regál úložný MODlife 6

Modrá barva

Modrá barva jako taková patří mezi ty nejstudenější (vždyt se taky spojuje se zimou, že :-)) Má ale mnoho odstínů, a to od blankytně modré, přes tyrkysovou až po indigo. Vlastnosti jsou také jasné. Tato barva totiž značí rovnováhu, konzervatismus, smysl k povinnostem, klid a komunikaci. Dá se říci, že se jedná o neutrální barvu, kterou mají rádi snad všichni.

Jak ji použít v interiéru?

V interiéru tato barva podporuje klid a zklidňuje mysl. Dokáže dokonce zvětšit prostor nebo napomoci odpočinku. Klíč je v tom udržet všechny tóny modré tak, aby nepůsobily chladně. Vybírejte tedy spíše sytější barvy a využijte je spíše na menší plochy stěn. Pokud budete ladit modrou barvu s jinou, pak se k této barvě ideálně hodí žlutá. V tomto případě se budou skvěle hodit doplňky ve světle modrých tónech. Ohledně použití materiálů je to také jednoduché. Modrá barva se hodí snad ke každému materiálu - tedy ke dřevu, sklu, kovu či ke kameni.

Modrá barva v designovém interiéru
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/360710251383243233/

Zajímavosti:

- za modrou barvu byla označována šlechtická krev

- pokud uvidíte modrou barvu na nějaké logu, značí to respekt a důvěryhodnost

- není vhodnou barvou do kuchyně (snižuje chuť k jídlu)

- ve Feng shui je považována za barvu, která souvisí s tokem peněz a zdraví

I modrá barva má velké zastoupení v naší nabídce partnerského obchodu DesignOutlet.cz. Přesvědčte se sami.

Modrá barva DesignOutlet
Modrá podle DesignOutlet

1. Noční / odkládací stolek Ora, modrá, 2. Jídelní židle Wanda, set 4ks, 3. Jídelní židle dřevěná Rino, set 2ks, 4. Nástěnné hodiny Grandhotel, 30cm, 5. Úložný box květovaný Beta 1, set 3 ks, modrá, 6. Barová židle Pilot, set 2ks, 7. Stolička s černou kovovou podnoží Manta, 8. Dekorativní polštář Kiara, 45x45 cm, 9. Lustr závěsný VITA Carmina, mini, barevná

Červená barva

Barva akce, temperamentu a vášně. To je červená barva, která dodává energii (asi tak jako skoro všechny barvy), dynamiku a zvyšuje výkon. Má opravdu silný emoční výboj, proto se s ní v interiéru šetří. Tuto barvu vnímáme jako barvu luxusu a slavnosti.

Jak ji použít v interiéru?

Červená barva patří mezi nejagresivnější barvy v interiéru vůbec. Neměla by proto dominovat, ale spíše jen doplňovat, protože ve větším množství by mohla být příliš dráždivá až znepokojivá. Pokud patříte mezi hyperaktivní typ lidí, určitě si tuto batvu do interiéru nedávejte - měla by na vás špatné účinky. Hodí se skoro do všech pokojů krom ložnic. V ložnici vyzařuje agresy a tudíš se nehodí k relaxaci. Naopak podporuje chuť k jídlu, proto ji neváhejte (v menší míře) použít do kuchyně či jídelny.

Červená barva v interiéru
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/398427898261303209/

Zajímavosti:

- barva charakteristická pro Španělsko a flamingo

- dodává pocit důležitosti a luxusu

- v době paleolitu značila červená barva plodnost

- červená (zrzavá) zvířata byla dříve vnímána jako pekelská

Ani červená barva nechybí v naší nabídce. Podívejte se na výběr toho nejlepšího.

Červená DesignOutlet
Červená podle DesignOutlet

1. Designové křeslo Ariva, 2. Jídelní židle s nerezovou podnoží Liam, set 2ks, 3. Jídelní židle Sakura, set 2ks, 4. Skříňka s 4 dvířky Space vysoká, 5. Křeslo na kovové podnoži Giana, červená, 6. Konferenční / odkládací stolek Velour, 7.Ubrousky Red Point, 8. Stolička / stolek z vlnité lepenky Royal, 9. Taška Classic, mini

O dalších 3 barvách a jejich vhodném použití v interiéru se dočtete v předchozím dílu tohoto článku: Barvy v interiéru - význam, použití a jejich speciální tipy vol. 1

Štítky: Design, Designové dekorace, Interiérové dekorace

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ