Magazín: Bílá a černá nejen pro domino a šachy

Bílá a černá nejen pro domino a šachy

28. srpna 2015 Rubrika: Tipy pro bydlení

Jste odvážní, nebojíte se změn a máte rádi interiér s nápadem? Pak se tedy podívejte na typy a rady, jak tyto kombinaci barev použít.

Praktický design – to je bílá a černá!

Je jedno jestli je to každá barva sama za sebe nebo figurují spolu. Vždy platí pravidlo, že největší kontrast dané barvy tvoří její opak – takže bílá a černá barva je ten nejideálnější. Málokdo z nás si všímá, že každý z nás má určité období, kdy spíše preferujeme barevné oblečení. Pak, ale přijde opak, kdy se rádi vrátíme ke klasickým barvám, jako jsou černá a bílá. Tak je to i v interiéru, ať už chceme nebo ne, každý z nás má období, kdy spíše preferuje klasičtější vybavení a jindy zase pestré např. s květinovými vzory. Praktickým bodem je to, co víme odjakživa. Tedy to, že bílá nejvíce odráží světlo a černá jej naopak pohlcuje, podle toho se řídíme.

Černo bílý interiér
Zdroj obrázku: pinterest.com

Pocity, psychika a tyto barvy

Jak už asi mnozí víte, tak bílá barva je symbolem čistoty a pořádku. Interiér vám prosvětlí, opticky oddálí, ale na psychiku může tato samotná barva působit sterilně. Naopak černá barva může symbolizovat tmu, strach, smrt, ale také luxus, tajemství a eleganci. Když tyto dvě barvy dáme dohromady, tak působí velmi harmonicky, neboť vyváží obě strany.

Černo bílý interiér
Zdroj: designoutlet.cz, produkt z obrázku: Designové lehátko Grane, černá

Kde ji použít?

1. stěny – pokud chcete černou barvou vymalovat pokoj, aplikujte ji na menší plochy. Tedy buďto na jednu stěnu, na kterou jde světlo, nebo jí orámujte nějaký výklenek.

2. strop – černá sluší vysokým stropům. Jestliže máte světlý byt či dům a v něm vysoký strop, vymalujte ho černou barvou a použijte bílé stěny. Pokud chcete potlačit vzniklý kontrast, použijte pastelové nebo přírodní barvy.

3. nábytek – tady radíme použít opravdu kombinace černé a bílé barvy. Dobře budou vypadat např. skříňky, které budou barevně sladěné do „šachovnice“. Černý nábytek nedoporučujeme proto, že se na něm usazuje více prach, proto je lepší ho použít s kombinací právě zmíněné bílé barvy.

Černá a bílá v interiéru
Zdroj: designoutlet.cz, produkt z obrázku: Jídelní židle Olivie (set 4ks), bílá
Černý a bílý interiér
Zdroj: designoutlet.cz, produkt z obrázku: Regál / knihovna Stanley na kolečkách

4. podlahy – na podlahy je černá barva jako dělaná. Ptáte se proč? Tmavý podtón dokonale zpevní, podtrhne a vyzdvihne celé schéma daného interiéru. Pro lepší efekt můžete opět použít kombinaci s bílou barvou. Dlouhodobým hitem je uspořádání dlaždic do šachovnice, které se nejčastěji používají v koupelnách.

5. vrstvení barev – pro ty, kteří i nadále nevědí, jak si mají poradit s těmito barvami, máme skvělý tip. Můžete si např. pořídit šedou pohovku, přes kterou dáte černý přehoz a doplníte ji bílými polštáři.

Černá a bílá barva v designovém interiéru
Zdroj: designoutlet.cz, produkt z obrázku: Interiérová dekorace Baloon, černá

Černou barvu měli spíše v oblibě muži. Dnes je to, ale vyvážené a do obliby se dostala i k ženám a teenagerům. Kombinace bílé a černé je zkrátka pořádná výzva. Co na ní říkáte?

Štítky: Bytové doplňky, Design, Interiérové dekorace, Nábytek

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ