Magazín: Bydlení se meze nekladou!

Bydlení se meze nekladou!

22. července 2014 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Máte po krk všech hypoték, půjček a dalšího zadlužování? Nemluvě o tom, že vás trápí, když musíte ničit krásnou přírodu kolem vás zastavováním drahých domů. I přesto se nevzdávejte svého snu! Máme pro vás několik inspirací. Pár lidí neotálelo a snažilo se snížit své náklady a využívat již opotřebovaných věcí. Pojďme na to!

Dům z PET lahví Dům z nápojových kartónů

PET lahve jsou v kurzu!

Teď na chvíli zabrousíme do Argentiny. Alfredo Santa Cruz, argentinský umělec, se rozhodl, že splní své rodině sen. Postavil ekologický rodinný dům z recyklovatelných materiálů. K výstavbě domu použil 2 litrové PET lahve, dřevěnou konstrukci a několik šroubů. Pro stavbu střechy využil stovky tetrapakových obalů. Proč tohle všechno? Jeho hlavní myšlenkou bylo upozornit okolí na to, že by každý měl zboží recyklovat. Právě v Argentině se PET lahve spalují ve velkém a všechny škodliviny odcházejí do ovzduší, napomáhají tak globálnímu oteplování. Mimo jiné, tato varianta domu a bydlení je přijatelná a ideální pro lidi z chudých čtvrtí. Když naplní lahve vodou, jsou odolnější proti požáru než dřevěné anebo kartonové chatrče. Z jejich domu je teď populární atrakce.

Nápojové kartony? Nevyhazovat!

Rodinné domy z recyklovaných nápojových kartónů jsou tak pevné, že i nábytek zavěsíte na stěnu bez hmoždinek. A co víc? Celkové náklady na stavbu jsou až o třetinu nižší, než při stavbě domu zděného. Pokud máte obavy, že domy vypadají trochu jinak, vaše obavy jsou zbytečné. Domy vypadají stejně, nepoznáte rozdíl. Můžeme ho nejlépe přirovnat k lehkým dřevostavbám. Kartonové nápoje se slisují ve velké, šedivé desky a spolu s polystyrenem vzniknou velké panely. Desky slouží ke stavbě montovaného domu. Takový dům by měl vydržet mezi 50-80 lety.

Pokud vás zajímají další nápady a inovace ohledně bydlení v souznění s přírodou, přečtěte si článek o tom jak bydlet „Blíž k přírodě“ na blogu našeho partnerského e-shopu. Podívejte se, jaké je to bydlet v papírovém anebo v hobitím domě.

Zdroj: bydleni.idnes.cz

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ