Magazín: Estetika a funkčnost v jednom. To je design!

Estetika a funkčnost v jednom. To je design!

27. února 2014 Rubrika: Z historie designu

Design - téměř magické slovo. Obklopuje nás každý den. Jsme jeho součástí. Dotváříme ho – svým obdivem, svými reakcemi, svou účastí na něm. Design vychází z toho co lidé chtějí a upřednostňují. Ale kde se vlastně vzal? Jak vznikl a proč má tolik podob? Chcete-li to zjistit čtěte dál…

Designová mísa s jablkem - zátiší

V současném slova smyslu design znamená návrh. Design jako takový se více začal rozvíjet od poloviny 20. století a to především v reklamní branži, kde se začal klást důraz na vizuální stránku věci. Pod výraz design však nespadala jen reklama, ale i veškeré výtvarné návrhy předmětů.

Obecně je vývoj designu mnohem mladší. U nás začala vznikat uměleckoprůmyslová muzea už koncem 19. století. Později se k tomu přidal i vznik uměleckých řemeslných škol a úspěch ve světě designu měli Češi téměř zaručen. A to nejen v designu, který zná většina z nás – estetického a funkčního, ale i designu průmyslového, či produktového. Později s rozvojem nových technologií se přidala i odvětví designu  grafického, či webdesignu.

Hlavním cílem designu bylo, je a bude propojení estetické a funkční stránky, což přiznejme si, je pěkná fuška. I přesto světoví designéři dokáží přicházet s takovými nápady jako je třeba lustr z peří. Aby někdo vytvořil skutečně designový kousek vyžaduje to nejen technické, ale i výtvarné znalosti.  Propojit tyto dvě roviny je nelehký oříšek, ale když se to podaří mohou vznikat takové designové kousky jako třeba luxusní kolekce Alfredo od světoznámé značky Georg Jensen.

Design samozřejmě úzce souvisí s propagací a reklamou, ostatně je logické. Přece, když se povede vyrobit nějáký originální kousek chceme to vykřičet do světa. Mimochodem, když jsme u těch originálních kousků, jistě vás nadchne nová kolekce produktů od značky Eightmood v níž se snoubí hravost a elegance.

Štítky: Design, Designéři, Georg Jensen, Lustry, VITA

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ