Magazín: Fandíme malým bytům - poradíme vám, jak je zařídit

Fandíme malým bytům - poradíme vám, jak je zařídit

12. června 2016 Rubrika: Doporučujeme

O vlastním dokonalým bytě sní každý. Každý chce mít dokonalý interiér, kde si bude moct dovolit vše, co si bude přát. Některé prostory i finance nám to nedovolí. Stačí se ale držet jednoduchých tipů, které v interiéru dodržovat.

Malý designový interiér
I správné použití geometrických vzorů, dokáže s interiérem krásně kouzlit.

1. Otevřené prostory - to je to, co chceme

Jak zařizují byty profesionálové a interiérový designéři? Do všeho se snaží dostat světlo, protože světlo opticky zvětšuje prostor. Proto většina interiérů působí především vzdušně. Za to mohou otevřené prostory.

I velké prostory mohou totiž sdružovat několik funkčních zón jako je např. jídelna a obývací pokoj či ložnice s pracovnou. Závěr je tedy jednoduchý - zbavte se všech příček, které nejsou nosné a které zbytečně prostor zatěžují.

Obývací pokoj a chodba
Zbouráním zbytečné příčky v chodbě se spojili funkční zóny jako je právě zmíněná chodba a obývací pokoj. Zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/23362491795021780/

2. Zesvětlujeme

Jak už jsem v předchozím bodu naznačila - designéři našli klíč k útulnému bydlení ve světlých prostorech. Tip je tedy jasný - vybírejte ze světlejších barev a odstínů, které opticky zvětšují prostor a zesvětlují.

Nezapomeňte, že tohle pravidlo neplatí jen u barev na stěny. Je důležité, aby vám vše ladilo. Proto nezapomínejte i na správnou barvu podlahy, oken, dveří, doplňků, dekorací, ale i nábytku.

Interiér se světlými barvami
Světlé barvy dominují tomuto interiéru v kombinaci s občasnými vzory či tmavšími tóny. Zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/AVMnAGh-dBLMMEYg0oJtUQpp_wijrbexTpS6NmNlxYyesTU7C2yr1fE/

3. Zářivý efekt zrcadel

Světlé barvy skvěle doplňují zrcadla, která prostě prostor zvětší nejlépe ze všeho. Postarají se o rozptyl světla v prostoru, takže zkrátka v malém bytu nesmí chybět.

Zajímavé je, že podobný efekt mají i zářivé či lesklé doplňky jako jsou vázy, mísy apod.

Designový interiér se zrcadly
Jakákoli zrcadla pomáhají opticky zvětšit interiér. Zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/449867450259509893/

4. Kouzlete s minimalismem

V malém interiéru je důležité dbát na detaily. Detaily se právě charakterizuje oblíbený minimalistický styl, který se v poslední době stal vyhledávaným moderním trendem v interiérovém designu. Zapomeňte tedy na masivní nábytek a také na nábytek ve velkém počtu. Dbejte na jednoduché linie a kousky nábytku si pečlivě vybírejte - a to v malém množství! Volte především čistý design, který se vám po chvíli neokouká.

Velkou službu vám v tomto případě prokáže skleněný materiál, proto se ho nebojte využít na konferenční stolek i jiný nábytek.

Minimalistický moderní interiér
Klíč je v detailech. zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/322359285805645606/

5. Světlo - i to umělé

Opět se vracíme ke světlu (to abych vám dokázala, že je tu opravdu důležité :-)). Ideální je, když v malém prostoru máte velká okna - jenže to je většinou přesně naopak. Pokud máte tedy malá okna nebo vůbec málo světla, volte především bodové osvětlení. Bodové osvětlení je zabudované a tak ušetříte centimetry navíc a ještě budete mít krásné detaily díky modernímu osvětlení.

Podsvícený interiér
Podsvítit můžete i nástěnné police. Zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/297941331580550806/

6. Organizujte, buďte praktičtí

V takovém prostoru je více než důležité vybírat takový typ nábytku, který je navíc ještě praktický z té další stránky. Jak to myslíme? Když si vybíráte jídelní stůl, dbejte na to, aby se dal ještě rozložit nebo aby v sobě měl šikovnou zásuvku na uložení třeba prostírání nebo jiných potřebných doplňků. Efektivně využívejte i prostory pod postelí, ale hlavně omezte vybavení různých dekorací, které přecijen za každou cenu nepotřebujete.

Malá prakticky zařízená kuchyň
Buďte v každém případě praktičtí. Zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/520939881875594813/

Sečteno podtrženo, dbejte na čisté a volné plochy, které vám zaručí "větší prostory".

Štítky: Bytové doplňky, Design, Interiérové dekorace, Osvětlení a svítidla

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ