Magazín: HIT letošního léta - zahradní sprchy

HIT letošního léta - zahradní sprchy

06. července 2017 Rubrika: Doporučujeme

Takový bazén na letní čvachtání ve vodě může mít dneska skoro každý. Ale zahradní sprchu, která bude vymazlená do posledního detailu? To už se na mnoha zahradách často nevidí a přitom je to letošní hit..

Zahradní sprcha
Zdroj fotografie: facebook.com/ArchiDesiign/posts/1167331773422076

Jak taková sprcha může vypadat?

Buďme upřímní. Taková sprcha vlastně může být i konev, se kterou si polejeme nohy a je nám hej. Nebo to může být konev připevněná vysoko na větvi stromu, kde je připevněná řetízkem k rozprašovači, aby mohla být nakloněná do správné polohy. Existují i další extrémy, ale těm se raději vyhneme a své karty vsadíme na něco odzkoušeného. Držte si klobouky, začínáme!

Zahradní sprcha 1
Zdroj fotografie: facebook.com/ArchiDesiign/posts/1167331773422076

Začínáme

Nejdůležitějším bodem (asi jako vždycky) je umístění. Zní to jako klišé, ale tady je to opravdu důležité s velkým D. Např. pro stále solární sprchy se řeší kromě odtoku vody taky aktuální intenzita slunečních paprsků.

U těch klasičtějších je základním problémem umístění sprchové hlavice. Ta totiž může být buďto na samostatné trubice nebo může vypadat elegantněji. Pro takový typ se používá třeba skryta nebo cokoli jiného, na co se dá hlavice přichytit.

Určitě dbejte i na své nároky. Pokud chcete, abyste mohli hlavici sundávat, tak je to dobrá volba. Můžete si s ní pak třeba opláchnout jenom nohy nebo vám půjde i lépe vyčistit.

Zahradní sprcha 2
Zdroj fotografie: facebook.com/ArchiDesiign/posts/1167331773422076

Druhy

Abyste měli výběr jednodušší, tak tady áte sprchy, ze kterých se dá vybírat:

  • přenosné sprchy
  • pevné sprchy
  • solární sprchy
  • sprchy s automatickým vyhříváním

Podle čeho vybírat

  • sprcha by měla mít tělo z kvalitní oceli ( aby vám vydržela nejlépe několik desítek let a také odolávala napříznivému počasí)
  • odolná keramická kartuše
  • ideální je, aby měla sprcha jednoduchou montáž (abyste se s ní nemuseli dělat třeba do dalšího léta, žejo..)
Zahradní sprcha 3
Zdroj fotografie: facebook.com/ArchiDesiign/posts/1167331773422076

Podlaha

Asi se nechcete sprchovat a mít přitom nohy od bláta, že ano? Proto se při výběru zahradních sprch řeší podlahy. Ono je dobré, když se voda bude zasakovat přímo do trávníku, ale je lepší, když stéká po kousku podlahy. Proto se doporučuje vytvořit třeba nějaký vyvýšený stupínek, pod kterým bude třeba vsakovací drenáž.

Taková podlaha může vypadat různě. Můžete mít třeba kamennou desku, keramickou podlahu, kamínky nebo třeba dřevěné latě. Je to opět jen na vás a na vaší fantazii.

Zahradní sprcha 4
Zdroj fotografie: facebook.com/ArchiDesiign/posts/1167331773422076

Co dál?

Dalším bodem, který je potřeba vyřešit je ohřev vody. Pokud se teda nechcete sprchovat pod tou ledárnou :-).

Takže. Teplou vodu můžete přivést z klasického vodovodního řadu nebo si ji můžete tak nějak vytvořit sami. A to tím, že budete mít pár trubek, které budou vystavené na slunci a díky nim budete mít k dispozici hodně teplé vody. Tipů je samozřejmě ještě mnohem více, ale to vám doporučujeme se jít zeptat přímo do nějakého obchodu, kde najdete odborníka.

Zahradní sprcha 5
Zdroj fotografie: facebook.com/ArchiDesiign/posts/1167331773422076

No a úplně poslendím bodem je řešení nějakých okolních dekorací a květin. Pak si můžete užít tu pravou letní oázu plnou osvěžení a klidu.

Štítky: Design

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ