Magazín: Industry Jewels aneb jak sluší uším beton

Industry Jewels aneb jak sluší uším beton

03. března 2017 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Na začátku všeho stála výzva a dlouhé debaty u piva. Postupně však začalo vznikat něco, z čeho se začalo vyvíjet něco neuvěřitelného, co každá správná žena ocení. Přečtete si zajímavý rozhovor o betonové výzvě s Václavem Ptáčníkem, který rafinovaně odpovídal.

Industry Jewels
Zdroj fotografie: industryjewels.cz/cs/content/4-o-nas

Betonový materiál je docela výzva. Jak jste přišli na jeho využití v podobě náušnic?

Máte pravdu, je to mnohem větší výzva, než jsme si původně mysleli. My jsme vždycky chtěli vyrábět vetší věci, ale ze začátku jsme na to neměli dostatek financí, protože formy na beton jsou nákladné a komplikované. Tak jsme vymýšleli, co nejmenšího bychom mohli vyrábět a tak, původně z legrace, vznikly šperky.

Industry Jewels a  Ta Greta s.r.o.
Zdroj fotografie: facebook.com/IndustryjewelsDesignoveSperkyZBetonu

Jak dlouho vám trvalo, než se zrodil tenhle nápad?

Několik piv :-) Nápad byl hned, ale realizace byla složitější. Než jsme vyrobili první pár, který by se dal nosit a vydržel i zátěž, které ho dámy vystavují, trvalo nám to téměř rok.

Ve vaší firmě jste 3. Jak tu máte práci rozdělenou? Nemáte na sebe někdy ponorku :-D ?

Štěpán Švec, mimochodem můj bratranec, je zodpovědný za vývoj technologií a výrobu. Já se starám o organizaci a obchod a v létě 2015 se k nám do týmu přidal Tibor Mužík, který se stará o design a vizuální styl.

Hexagon COLOR náušnice
Hexagon COLOR, koupit můžete zde.
Největší překážkou, která hraje proti nám, je čas. Beton zraje 28 dní.

Jak se s takovým materiálem pracuje?

Myslíte s takovým týmem nebo s betonem? :-) S obojím dobře. Beton je strašně zajímavý materiál, je osobitý, nepředvídatelný a někdy až vzpupný. Nikdy si předem nemůžete být jistí, jak bude finální výsledek vypadat. A to se nám na něm líbí.

Každá náušnice - šperk je originální. Na vašich stránkách jsem si všimla, že máte stále nové kolekce. Vyrábíte každý výrobek v omezeném počtu kusů?

Zatím pouze jediná kolekce v našem sortimentu byla limitovaná. Původně totiž vznikla na zakázku pro festival Colours of Ostrava. Z dohody nakonec sešlo, ale my jsme se rozhodli náušnice vyrobit v limitované edici. Ostatní kolekce jsou stálé a letos by měly přibýt další.

Industry Jewels 1
Zdroj fotografie: facebook.com/IndustryjewelsDesignoveSperkyZBetonu

Šperky a beton k sobě na první pohled moc nejdou. Vy jste si ale navrhli svou vlastní směs. Kolik času jste strávili nad jeho vymyšlením a kolik překážek vám v tom stálo?

Největší překážkou, která hraje proti nám, je čas. Beton zraje 28 dní. Proto, když přidáme něco nového do směsi, dozvíme se, jak to funguje nebo nefunguje až za měsíc. Proto musíme všechny směsi a inovace důsledně zaznamenávat do kuchařky, abychom si vůbec pamatovali, co jsme změnili. Směs je sice důležitá, ale je to pořád jen beton – písek, cement, voda a nějaká aditiva. Důležitější je technologický postup a kázeň. Poměry ve směsi vážíme na gram přesně, náušnice musí zrát dostatečně dlouho a ve vhodných podmínkách. Pokud bychom v procesu výroby udělali nějakou technologickou chybu, na výsledku se ihned projeví. Někdy se stane, že kvůli špatné teplotě v dílně vyhodíme celou várku.

Jsme přesvědčeni o tom, že český zákazník má velmi dobrý vkus.

Hexagon PRINT
Hexagon PRINT, koupit můžete zde.

Zatím prodáváte a navrhujete náušnice, mísy a další projekty. Plánujete navrhovat do budoucna i další věci jako jsou prstýnky nebo náhrdelníky?

Momentálně vyvíjíme náhrdelníky a manžetové knoflíčky. Do prstýnků se pouštět nechceme, protože nejsme přesvědčeni, že se na to náš materiál hodí. Mísy jsou předzvěstí nového projektu, na kterém právě pracujeme. Výrobou titěrných šperků jsme se naučili míchat extrémně pevné směsi a museli jsme najít velmi odolnou povrchovou úpravu, která odolá i agresivnímu potu. Tyto zkušenosti teď všechny zúročíme v novém projektu, který jsme představili na Vánoce v Ostravě. Projekt se jmenuje NAÏF a pod touto značkou budeme vyrábět prémiový nábytek z betonu. První vlaštovkou jsou mísy a konferenční stolek. Velmi brzy však přibudou další kousky.

Trojúhelník PRINT
Trojúhelník PRINT, koupit můžete zde.

Co materiál? Plánujete zkombinovat beton s něčím novým?

Beton je náš nosný materiál. Do budoucna se jím ale rozhodně nechceme omezovat. Brzy přijdou kolekce, které budou buď multi-materiálové nebo vůbec z betonu nebudou.

Industry Jewels 2

Jak se k tomu česká klientela postavila? Přecijenom je to kombinace, na kterou čeští lidé nejsou příliš zvyklí. Pokusíte se prorazit i v zahraničí?

Musím říct, že velmi dobře. Kombinace je to neobvyklá, ale na druhou stranu neotřelá a originální. Jsme přesvědčeni o tom, že český zákazník má velmi dobrý vkus a stále častěji se snaží vymezit vůči fast fashion. Mnohem více ocení, když je něco vyráběno u nás, ručně a s nějakou myšlenkou.

Kruh COLOR
Kruh COLOR, koupit můžete zde.

No uznejte. Kdo se může pochlubit, že nosí šperky z betonu, které mají ještě k tomu svůj vlastní příběh? Takový doplněk se hned nosí lépe :-)

Tímto chci poděkovat za skvělý rozhovor a spolupráci. Do budoucna přeju jen samé úspěchy, hodně prodaných kousků a málo špatných kombinací směsí! :-)

Štítky: Design, Designéři

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ