Magazín: Jak vybrat správnou židli?

Jak vybrat správnou židli?

26. srpna 2015 Rubrika: O nábytku

Ať už vybíráte novou jídelní, kancelářskou nebo barovou židli, je důležité, abyste nehleděli pouze na její vzhled a cenu. Existuje mnoho dalších faktorů, kterým bychom při výběru nového kusu nábytku měli věnovat svou pozornost.

uvodni-jidelni-zidle-bile
zdroj: designoutlet.cz

Výběr židle pro správné sezení je extrémně důležitý. Ať už se jedná o židli kancelářskou, na které budete trávit čas prací na počítači, nebo židli jídelní a barovou, kde budete sedět jen několik desítek minut denně při jídle. Mnohé levnější židle totiž trpí několika neduhy, které vám v konečném součtu mohou poškodit páteř. Proto na nových židlích rozhodně nešetřte, stejně jako třeba na kvalitních matracích u postele.

Na co je tedy dobré klást při výběru nové židle důraz?

Optimální rozměry židle

Každý člověk má jinou výšku a váhu, a pokud vybíráte například kancelářskou židli, určitě dbejte na několik kritérií. Důležitá je hlavně výška, hloubka a šířka sedáku. Kvalitní sedák společně s opěrnou částí tvoří celý základ židle. Soustřeďte se na šířku sedáku, protože bychom rozhodně neměli být v židli nacpáni, ale na obou stranách by nám mělo zůstat místo.

jidelni-jednaci-zidle
zdroj: designoutlet.cz

Co s podpěrkami?

Podpěrky se rozhodně nehodí ke každé židli, ale třeba ta kancelářská by je rozhodně mít měla. Funkce podpěrek je závislá pouze na majiteli židle, protože zvyšují komfort sezení. Jedná se hlavně o bezpečnost - pomáhají nám při vstávání i dosedání. Obecně se uvádí, že by podpěrky měly být výše než náš loket.

set-jidelnich-zidli
zdroj: designoutlet.cz

Na materiálu záleží!

Materiál židle je sice důležitý, ale daleko větší váhu přikládejte kvalitě provedení. Aby nikde nečouhaly nitě, vše bylo dobře prošité a tvar židle by rozhodně neměl ničit naši páteř.

Židle se už dnes vyrábí v nepřeberném množství materiálů. Některé židle jsou dnes už dokonce odolné proti špíně i vodě, což se hodí v rodinách s dětmi.

Jak vybrat židli pro dítě?

Vybíráte-li židli pro dítě, určitě se orientujte hlavně podle jeho věku. Vhodné pro všechny děti jsou židle na kolečkách, které jsou velmi stabilní.

pohodlne-zidle-design
zdroj: designoutlet.cz

Jak vybrat jídelní židli?

Výběr mezi židlemi různých velikostí, druhů a materiálů je dnes obrovský, ale nejvíce to platí pro židle jídelní. Ze všeho nejvíce ale při výběru židle dbejte na své vlastní preference a prostor, do kterého je kupujete. Někomu se lépe sedí na židli dřevěné, jinému zas vyhovuje materiál jako kůže, který se snadno udržuje. Čalouněné židle mají velký výběr barev, vzorů i velikostí, ale snadno se také zašpiní.

Pokud máte malou kuchyň, určitě se do ní budou více hodit židle z lehčích materiálů a velmi jednoduchých tvarů. Jestliže máte naopak velký jídelní prostor, určitě doporučujeme sáhnout po židlích masivnějších, s podpěrkami atd.

Design jídelní židle by měl ladit nejen se stolem, ale i s celou kuchyní či jídelnou. Židle s opěrkami jsou elegantní a působí slavnostnějším dojmem. Jídelní židle bez nich nejsou tak formální a nedominují prostoru.

dve-jidelni-zidle-design
zdroj: designoutlet.cz

Jak vybrat barovou židli?

O výběru barového stolu a židle už jsme vám psali v jednom z minulých článků. Pro pořádek ale tyto informace ve zkrácené formě zopakujeme.

U barové židle je velkou výhodou, pokud má nastavitelnou velikost a někomu vyhovuje, když je otočná. Nejdříve se zeptejte sami sebe, jak by měla vaše ideální barová židle vypadat. Pokud budete na barové židli každý den sedět delší dobu, určitě se vyplatí investovat do měkkého sedáku. Pro krátkodobé sezení se zase hodí barová židle plastová.

Životnost židle až tak nezávisí na materiálu, ze ktého je vyrobená, ale stejně jako i u ostatních židlí, na kvalitě provedení. Levné židle vám tak vydrží pouze několik málo sezon. Důležité také je, aby se vaše barová židle dala lehce udržovat v čistotě.

barove-zidle-design
zdroj: designoutlet.cz

Jak vybrat kancelářskou židli?

Výběr kancelářské židle je z hlediska našeho zdraví snad nejdůležitější. Musí mít velmi pevnou základnu a být z kvalitního a pohodlného materiálu. Mnoho kancelářských židlí už v dnešní době disponuje nastavitelnou výškou, bederní opěrkou, nastavitelnými podpěrkami rukou či opěrkou hlavy. Proto se doporučuje vybrat kvalitní ergonomickou židli.

Věděli jste, že je rozdíl mezi kancelářskou židlí a křeslem? U křesel nelze nastavit výšku opěradla, hloubku sezení ani opěrku hlavy. Kancelářské křeslo je většinou výrazně zakloněno. Lepší variantou je tedy pořízení kancelářské židle, se kterou se dá jednoduše manipulovat.

kancelarske-zidle-kresla-design
zdroj: designoutlet.cz

Zaujala vás některá z židlí na obrázku? Pokud si chcete opravdu vybrat židli, která bude splňovat všechna kritéria, podívejte se na náš partnerský internetový obchod DesignOutlet.cz. Najdete v něm více než 300 různých židlí.

Štítky: Design

Veronika Březinová

Veronika Březinová

Kutnohoračka zamilovaná do dobrých knih, svíček, horké kávy a pohodlných křesel. Nejraději píšu o designových doplňcích a obecně věcech, které dokáží zútulnit a rozzářit každý interiér.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ