Magazín: Krok za krokem při zařizování nové kuchyně

Krok za krokem při zařizování nové kuchyně

01. dubna 2016 Rubrika: Tipy pro bydlení

V dnešní době mnoho návrhářů kuchyní v obchodě nemá dostatečné znalosti a tak i když se poohlédnete po odborníkovi, tak jste ve výsledku se zakoupenou kuchyní nespokojení. Na co si dát při zařizování opravdu pozor?

Kuchyň
Zdroj fotografie: pinterest.com

1. umístění kuchyně

Nejdříve je dobré si pečlivě změřit místnost nebo alespoň část místnosti, kde novou kuchyň budete chtít mít. Opravdu je nutné být při tomto kroku velmi pečlivý, aby vám později vše sedělo. Díky těmto rozměrům si pak můžete lehce začít plánovat kuchyň - uvidíte totiž, jak velkou kuchyň vám interiér umožní.

Umístění kuchyně ale rozměry nekončí. Je také důležité si uvědomit kde máte okna - protože při vaření každá hospodyňka nebo každý správný kuchtík, potřebují dostatek světla. Dále je také důležité si uvědomit rozmístění různých vývodů a pak už můžeme jít na další krok.

Kuchyně - design
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/389350330264935425/

2. co všechno v kuchyni chceme?

Možná nad tím budete kroutit nevěřícně hlavou, ale jako druhý bod se považuje přibližný výběr skříněk a spotřebičů. Pokud totiž máte k dispozici rozměry a víte kde máte vývody, tak přichází nekonečné rozhodování. Nyní se rozhodujete jakou ledničku si vyberete - jestli vestavěnou nebo volně stojící, jestli bude zakomponována do kuchyně nebo jestli vám ji váš prostor dovolí dát někam jinám.

Důležité ale je i uvědomění toho, jak velký prostor se vám nabízí. Pokud jste velcí kuchaři, určitě požadujte velkou plochu na vaření a ostatní spotřebiče budete chctít mít zřejmě co nejblíže po ruce.

Pokud už předem víte, že se bude jednat o menší kuchyň, vybírejte vše vestavěné a opravdu důkladně si promyslete rozmístění skříněk. Skvělou výhodou jsou rohové kuchyně, které nabízejí o trochu více místa.

Rozmístění skříněk
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/451767406348393706/

3. styl, barva, materiály

Máte malou kuchyň? Pak sáhněte po světlejších barvách, které ji rozzáří! Je totiž známé, že světlejší a jasné barvy jako je bílá třeba v kombinaci žluté nebo zelené barvy (samozřejmě v menším omezeném množství) celý prostor prosvětlý. Pokud naopak máte větší kuchyň s kuchyňským koutem můžete být, co se týče výběru barev, velkorysejší. Každopádně v každém případě platí pravidlo 3 barev - tedy hlavně to nepřekombinovat :-).

Světlý interiér moderní kuchyně
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/17240411050681151/

Výběr materiálů vám také dokáže udělat mnoho kouzel s celým prostorem interiéru kuchyně. Někdo dbá na klasický tradičnější design - tedy spíše dřevěné materiály a jednolité barvy. Pro ty, kteří si chtějí zařídit spíše moderní kuchyň, tak se určitě nebojte kombinovat různé materiály. Využít tak můžete různých obkladů (jako jsou mozaiky, cihličky, skla, tapety ve skle apod.). Mnoho různých materiálů se také nabízí při výběru pracovní desky - v takovém případě se určitě zeptejte na dobré i špatné vlastnosti každého materiálu.

No a nakonec si vyberte styl, ve kterém celá kuchyň bude zařizována - ale to asi vyplyne už z předešlých bodů.

Obklad v moderní kuchyni
Zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/374924737706957153/

4. konečný výběr skříněk, spotřebičů + detailů

U tohoto konečného výběru už asi budete sedět u nějakého designéra, který běžně kreslí a navrhuje kuchyně. Takže by vám se vším potřebným měl pomoci. Dbejte na to, aby vám ukázal nejnovější možnosti - co se týče vybavení skříněk. Design jde opravdu hodně dopředu a tak se není čemu divit, že i spotřebiče a různé vychytávky dnes můžeme sehnat opravdu ve velkém a hlavně je z čeho vybírat.

Vybavení skříňky v kuchyni
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/376683956311620222/

Na závěr pár užitečných rad:

- je dobré mít koš na odpadky buďto přímo pod umyvadlem nebo alespoň někde poblíž

- při výběru rohových skříní dávejte pozor, aby vám další skříňky nevadili při společné manipulaci

- vyberte si takovou výšku kuchyně, jaká je vhodná k vaší postavě

- ne vždy cena odpovídá kvalitě

- skleněné skříňky jsou náchylnější na zašpinění

- pokud máte malé děti, zajistěte si něčím skříňky - aby jim tam nezůstali prstíky

- jídelní stůl se židlemi jsou součástí kuchyně - vyberte je tedy v podobném stylu

Moderní kuchyně v industriálním stylu
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/572168327630875473/

A pokud sháníte trochu inspirace nebo už i něco konkrétního (co se týče vybavení), tak se můžete podívat na jídelní židle a jídelní stoly do našeho partnerského obchodu DesignOutlet.cz, kde najdete mnoho stylů, barev ale i zpracování :-).

Štítky: Design, Jídelní stoly, Jídelní židle, Nábytek

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ