Magazín: Lehkost a-lá Rikke Jakobsen

Lehkost a-lá Rikke Jakobsen

05. července 2013 Rubrika: Světoví designéři

Snad není více skloňované slovní spojení jako něžná ženskost. A přesně v tomto duchu se nese také kolekce od designérky Rikke Jakobsen. Jednoduché křivky a lehké linie jsou přímo ztělesněním její tvorby. Nahlédněte pod pokličku jejího designového hrnce.

porcelánová miska a naušnice z kolekce Rikke Jakobsen

Už po studiu designu keramiky v Londýně se Rikke v hlavě zrodil nápad na spojení ruční a průmyslové výroby. Z Londýna se odstěhovala do Říma za krásnou řečí, dobrým jídlem a teplým klimatem. Kromě toho si zde založila studio a začala s ruční výrobou porcelánového nádobí. To bylo v první řadě určené pro prominentní obchody a galerie. Ruční práce hned oslovila a zaujala, a tak se Rikke vydala na cestu za slávou…

Kostní porcelán

To, co dělá celý sortiment této Dánky výjimečným, je materiál, ze kterého jsou produkty vyráběny. Jde o kostní porcelán (Bone China). Je to typ porcelánu, jehož hlavní přísadou je kostní popel ze zvířecích kostí. Charakteristickým pro tento porcelán je jeho krásná bělost, průsvitnost, lehkost a vysoká mechanická odolnost.

První náznaky vývoje kostného porcelánu sahají do roku 1748 pod záštitu Thomase Frye. Použil až 45% kostního prachu. Vytvořil sice kvalitní porcelán, ale konkurence z Evropy a Číny byla příliš velká. Ruku k dílu přiložil i Josiah Spade. Použil jinou metodu kalcinace a "uvařil" kostní porcelán v takové podobě, v jaké ho známe dnes.

Štítky: Dánsky design, Doplňky pro stolování, Rikke Jakobsen

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ