Magazín: Lektorka kurzů o zařizování interiérů: Ložnice přichází na řadu až jako poslední

Lektorka kurzů o zařizování interiérů: Ložnice přichází na řadu až jako poslední

02. března 2015 Rubrika: Doporučujeme

Také vás vždy zajímalo, co by vašemu interiéru doporučila zkušená odbornice? Jana Pěkná se tímto odvětvím zabývá už od roku 2005, a dnes pro všechny nadšence do bydlení pořádá skvělé kurzy a webináře. Co spolehlivě rozzáří každý interiér, a jaké chyby děláme při zařizování svého domova nejčastěji?

jana
Lektorka kurzů o zařizování interiérů Jana Pěkná

Jak jste se dostala k interiérovému designu?

Cesta to nebyla úplně přímá, protože jsem původně vystudovala ekonomický obor. Vždycky mě ale bavilo kreativní tvoření, aranžování a dekorování. Během zařizování vlastního domu jsem si uvědomila, že interiérový design je to, co mě opravdu baví. A tak jsem se dala na studium a po mateřské dovolené zůstala na volné noze jako designérka.

Jaké chyby v českých interiérech vidíte nejčastěji?

Často lidé kupují velké kusy nábytku jako třeba sedací soupravy ve výrazných barvách – červené, oranžové nebo všelijak vzorované. Takto velké kusy, které by nám měly sloužit po mnoho let, je lepší kupovat v neutrálních odstínech, aby se daly snadno kombinovat a měnit tak náladu pokoje pomocí doplňků. Další chybou je zahlcení prostoru spoustou drobností, suvenýrů, různých dárků, figurek, sbírek, nebo třeba nesourodými květináči s pokojovými rostlinami.

Který pokoj je podle vás v bytě či domě nejdůležitější? Na jakou místnost tradičně zapomínáme?

Asi to bude ložnice, I když na ní úplně nezapomínáme, často při zařizování klademe primárně důraz jiné prostory jako jsou kuchyň, nebo obývací pokoj. Ložnice přijde často na řadu až jako poslední. Přitom ložnice je místo, kde odpočíváme, dobíjíme baterky, a tak i její zařízení by mělo k naší relaxaci napomáhat už od začátku, kdy se do bytu nastěhujeme.

Jaké budou trendy barvy pro rok 2015?

Podle společnosti Pantone je barvou roku 2015 výrazný odstín červeného italského vína s názvem Marsala. Možná je tato barva na první pohled do interiéru příliš výrazná, ale ve společnosti šedé, nebo s neutrálními přírodními tony, vypadá moc dobře. Dalšími trendy barvami budou také tmavě modrá nebo světlé pudrové pastelové odstíny. O trendy kombinacích jsem psala na svém blogu.

interier-jana-pekna
Ukázka z práce Jany Pěkné
Doplňky by v celé místnosti měly mít nějaké jednotné téma

Které doplňky podle vás dokáží rozzářit každý interiér?

Asi bych neřekla, jaký konkrétní doplněk, ale důležité je myslet na staré dobré pravidlo “méně je více”. Lepší jeden výrazný solitér než spousta drobných předmětů, které v místnosti nevyniknou. A doplňky v celé místnosti by měly mít nějaké jednotné téma, myšlenku nebo styl.

Co si myslíte o zařizování dětských pokojíčků? Mají rodiče měnit nábytek a dekorace s růstem dětí, nebo už od narození miminka razit spíše “neutrálnější” cestu?

Jsem zastáncem toho, že nábytek by měl být neutrální, kvalitní a vydržet delší dobu. Tudíž odrazuji od kupování nábytku do pokojíčku ve výrazných barvách a dekorech. Lepší je přírodní dřevo či dekor dřeva, nebo bílá. Je třeba počítat s tím, že děti mají spoustu hraček, které jsou samy o sobě dost barevné a s barevným nábytkem dohromady vznikne trochu vizuální zmatek. Díky neutrálnímu základu pak rodiče mohou klidně proměnit pokojíček podle aktuálního věku a zálib dítěte - třeba pomocí výmalby, tapety, dekorací. Základ ale zůstane a bude sloužit po dlouhou dobu.

Máte pro naše čtenáře nějaké tipy, díky kterým bude jejich domov vypadat lépe?

Schovejte nesourodé dekorace, drobnosti, figurky a suvenýry do krabice a vystavte třeba jen několik kousků. Kombinujte při tom různé velikosti předmětů - například velká váza se středně vysokou soškou a menším svícnem. A snažte se pracovat s lichým počtem předmětů - vypadá to lépe.

A co Janu nejvíce zaujalo z naší nabídky?

jana-pekna-vyber
Všechny tyto výrobky najdete na DesignLive.cz

1) Lustr závěsný z husího peří Eos

Mám ráda originální svítidla, která mohou být šperkem hotového interiéru. Peříčka na tomto lustru působí něžně a jemně a rozhodně nevšedně.

2) Váza skleněná Facet, malá

Živé květiny nesmí v interiéru chybět a tahle váza se mi moc líbí - je elegantní a rafinovaná.

3) Nástěnné police dřevěné Roof, sada 3 ks

Interiér by měl být hlavně osobitý a tak pokud hledáte něco s vtipem a přitom řešíte i úložné prostory, jsou tyhle poličky to pravé.

Janu najdete na jejím blogu nebo oficiálních stránkách.

Štítky: Design, Dětský pokoj, Interiérové dekorace

Veronika Březinová

Veronika Březinová

Kutnohoračka zamilovaná do dobrých knih, svíček, horké kávy a pohodlných křesel. Nejraději píšu o designových doplňcích a obecně věcech, které dokáží zútulnit a rozzářit každý interiér.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ