Magazín: Lenka Hrubá ze Zahrady na niti: Do věcí je lepší pustit se po hlavě

Lenka Hrubá ze Zahrady na niti: Do věcí je lepší pustit se po hlavě

01. června 2015 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Slyšeli jste už o kokedamách? Lenka Hrubá tyto netradiční „levitující rostliny“ vytváří a prodává ve svém krámku Zahrada na niti.

lenka-hruba-zahrada-na-niti
Lenka Hrubá obklopena svými výtvory.

Lenka Hrubá může mluvit o splněném snu. Jako původně vystudovaná zahradní architektka měla vždy vztah k rostlinám, přírodě i umění. Život se ji ale otočil naruby, když jí její manžel přivezl náhodou z Amsterdamu první kokedamu. „Vypadala jako stromek baobabu na planetě Malého prince. Ač jsem milovnice všeho, co roste a kvete, nikdy předtím jsem nic podobného neviděla,“ svěřuje se.

Japonské „levitující rostliny“ se jí zalíbily natolik, že o nich začala hledat nejrůznější informace a netrvalo dlouho a začala vyrábět své vlastní kokedamy. Své první pokusy nejdříve rozdávala přátelům.

Nejdřív jsem mu řekla, že se zbláznil, že nejsem žádná obchodnice, ale postupně jsem se do toho nápadu zamilovala.

S nápadem začít „rostliny na niti“ prodávat přišel její manžel. „Nejdřív jsem mu řekla, že se zbláznil, že nejsem žádná obchodnice, ale postupně jsem se do toho nápadu zamilovala a v roce 2012 i zrealizovala,“ přiznává Lenka.

Nyní proto můžete Lenku potkávat v jejím ateliéru, showroomu i krámku v jednom ve Školské ulici v Praze, kde provozuje svou originální Zahradu na niti. Seznámit se s ní můžete i na jejím webu, kde sdílí svoje zážitky i fotografie.

kokedamy
Lenka aranžuje své levitující rostliny.

Jaké byly začátky?

Můj krámek mám už třetí rok a ze začátku to byl opravdu boj. Kdybych bývala věděla, co všechno mě čeká, nevím, jestli bych do toho šla. To ale naštěstí člověk nikdy neví a někdy je lepší se do věcí pustit po hlavě a problémy řešit až jak přicházejí.

A pak mě samozřejmě těší účast na zajímavých výstavách a prodejních akcích. Naposledy jsem se zúčastnila moderního tržiště Le Market v nově upravené budově Mánesu, to byla moc povedená akce.

Při pohledu na vaše "levitující květiny" se nemůžu obránit otázce, jak to funguje? Jak dlouho trvá a jak je náročné kokedamu vytvořit?

Kokedamy jsou jen jeden ze způsobů pěstování rostlin, vypadají netradičně, protože jsme zvyklí na květináče a nádoby, které tady zastupuje mech.

Od rostlin v květináči se péče liší snad jen způsobem zálivky. Kokedamy se zalévají namočením do vody, nechají se nasáknout, pak odstát na misce, aby nekapaly a opět se pověsí. Četnost zálivky záleží na druhu rostliny a prostředí kde visí. Může se takhle pěstovat vlastně jakákoliv rostlina, pokud se tomu přizpůsobí substrát a péče. Substráty si sama míchám a občas je to taková alchymie, než přijdu na to, co je pro konkrétní druh rostliny vhodné.

Už jsem vyrobila spousty kokedam, takže pro mě už to tak náročné není, už vím jak na to. Přesto je to docela náročný proces a vytvořit jednu kokedamu mi trvá cca hodinu, záleží na velikosti a křehkosti rostliny.

kokedamy-orchideje
"Na niť" lze zavěsit i orchideje.

Jaké máte vy osobně nejraději květiny?

Z těch pokojových asi asparagus, vypadá jako jemné kapradí a pak sukulenty, ty jsou hodně nenáročné na pěstování.

Jak vy sama bydlíte? Jaký máte ráda styl bydlení?

Miluju věci s příběhem, bydlíme na Žižkově ve starém bytě po mužově prababičce, má to atmosféru, kterou vám žádná novostavba nedá. Pak mám ráda jednoduchost a funkčnost, snažím se mít minimum věcí, na které se "jen kouká", ráda věci používám.

Líbí se mi interiéry, v kterých je poznat dotek majitele, když je vidět kdo tam bydlí a můžete podle něj určit, co má rád.

Na čem teď pracujete? Co je u vás nového?

Momentálně pracuji na dvou XXL kokedamách pro jednu kavárnu, to mě moc baví, vymýšlet kokedamy do konkrétních prostor.

Inspirace od Lenky...

vybrane-vyrobky-podle-lenky-hrube
A co se z naší nabídky zalíbilo vám? :)

1. Podnos kovaný Trim, 44 cm, 2. Věšák kovový Limby, 180 cm, 3. Hrnek porcelánový s ouškem Solena, 4. Dekorativní polštář Los II., 60x60 cm, 5. Karafa Alfredo , 6. Taburetka / stolička Forest outdoor, 60 cm, 7.Stojan pro podlahovou lampu VITA Tripod, 8. Zarážka do dveří Sedící buldoček, 23 cm, kůže

Jana Pfeiferová

Jana Pfeiferová

V šesti letech úspěšně zvládla celou abecedu a od té doby píše. O věcech, které ji obklopují, nebo o tom, co ji zrovna cvrkne do nosu.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ