Magazín: Letní DIY - vyrábíme mýdla

Letní DIY - vyrábíme mýdla

15. června 2017 Rubrika: Doporučujeme

Potrpíte si na přírodní kosmetické přípravky? Pak jste tu správně. Dnes pro vás máme svělý a velice rychlý návod na výrobu svého vlastního mýdla. Krůček po krůčku vás dovedeme k výrobě úžasného, výživného a především voňavého výrobku.

Přírodní mýdlo
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/344103227770095254/

Základy o výrobě mýdla

Výroba mýdel je velmi jednoduchá. Avšak pokud chcete nějaké speciální mýdlo, pak je to o trochu složitější. Krása při vtváření mýdla tkvý v tom, že si hrajete s přísadami, které si sami vyberete. To samé platí s vůněmi. Úpravy různých tvarů nejsou složité - vše se časem naučíte.

Většinou všechny návody radí, abyste si ingredience vážily na gramy, abyste dosáhli co nejlepších výsledků. My si ale myslíme, že nejjednodušší a hlavně nejrychlejší způsob je vážení pomocí šálků. Tim pádem si práci zjednoduššíte a budete mít dokonce stejné výsledky.

Ingredience
Zdroj fotografie: creativelife.cz/diy-navod-zdrave-medove-mydlo-za-10-minut/

Pravda o líhu

Jediná věc, kteoru při výrobě mýdla nemůžete nahradit je líh. Měli byste tedy správně používat 100% hydroxid sodný nebo líh v krystalické formě. Nepoužívejte ale náhradu v podobě tekutého líhu ani čistících prostředků…vše je špatně a všechno by vám spíše uškodilo. Líh je totiž žíravý a může způsobit na kůži popáleniny. Proto buďte při používání příslušné ingredience velmi opatrní.

Mýdlo
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/109704940906660166/

Pomůcky

Při výrobě mýdla nepoužívejte nádobí, které používáte v kuchyni při vaření. Nejlepší pomůcky jsou z nerezové oceli, tvrzeného skla a především v podobě misek. Rozhodně nepoužívejte měděné nebo hliníkové pomůcky, které reagují s líhem. Některé plasty se zase mohou roztavit, proto také nejsou příliš vhodné. Při výběru mýdlových forem dbejte na jejich složení. Je velmi důležité, aby formy vydržely teplotu mezi 90 - 200 °. Další důležité pomůcky jsou staré ručníky, teploměr, staré noviny a nádoby.

Výroba mýdla 1
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/114278909277960078/

Bylinky

Veškeré bylinky, které se rozhodnete použít musejí být předem dokonale vysušené. Nejvíce populární je levandule a heřmánek. ideální poměr je cca 1/4 šálku sušeného rostlinného materiálu.

Éterické oleje

Esenciální oleje pocházejí z rostlin. Máme je z kořenů, stonků, květin nebo jejich semen. Většinou se používají v množství 15-20 kapek na čajovou lžičku.

Bylinky
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/365284219760510254/

Barvy

Nejlepší jsou samozřejmě přírodní barvy a barviva. Použít můžete skořicový a kakaový prášek pro hnědé mýdlo. Práškový chlorofil pro zelenou. Kurkumu pro žlutou barvu. Nekteré přísady ale mění barvy, proto si dejte pozor, které přísady používáte.

Ostatní přísady

To může být např. gel z aloe vera, ovesné vločky, sušené mlénko, kukuřičná mouka, mletá káv, sůl a další věci, které chcete použít.

Mýdla
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/AWkxTvx7lKrDGqtAF9-AhayQnnd2vQIkJVw_v8rRoJ6QmLvveXIwgyI/

Základní recept:

  • 2/3 šálku kokosového oleje
  • 2/3 šálku olivového oleje
  • 2/3 šálku jiného kapalného oleje (mandlový, hroznový, slunečnicový atd.)
  • 1/4 šálku louhu (100% hydroxid sodný)
  • 3/4 šálku studené vody (použijte destilovanou nebo čištěnou směs)

Následně se vše postupně míchá a zahřívá. Nakonec dáte směs do formy a necháte ji ztuhnout alepsoň 24 hodin.

Mýdla 1
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/AQgHawm6L92FszOVzw94-JoKY6w4z6Y6e3oiGqd01zfME48E9r2P9Jw/

Štítky: Koupelnové dekorace

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ