Magazín: Na horkém knotu svíčky

Na horkém knotu svíčky

05. srpna 2013 Rubrika: Z historie bydlení

Bytem se šíří vůně lahodného jídla, ve sklenici je nalité kvalitní víno a vy zapalujete poslední svíčku na elegantně prostřeném stole. Najednou slyšíte, že ve dveřích někdo pohnul klíčem. Zhasnete světlo a vytvoříte tak dokonalé přítmí, kde jediným světlem je plamínek svíček v krásných svícnech. Atmosféra romantického večera už doslova visí ve vzduchu…

designové kovové a skleněné stojany na svíčky

Prvopočátky svíček sahají do dávných dob starověku do legendami opředeného Egypta. V principu šlo o stočené plátno nebo papyrus namočené v oleji nebo tuku. Aby se předcházelo dýmu, byla do svíček přidávána sůl, která absorbovala vodu z přírodního materiálu. Na umístění hořících svíček byly potřebné mísy a sklenice, protože s nimi nebyla možná taková manipulace, jak je to možné dnes.

Ve středověku se jako výborný nápad na výrobu svíček jevil včelí vosk. Svíčkám postupně přibyl knot a estetický vzhled. Nevýhodou však byla jejich vzácnost a tak si je mohli dovolit církevní hodnostáři v kostelích a vyšší vrstva obyvatelstva. S postupem času a vývoje technologií se začaly jako materiál na výrobu svíček používat velrybí tuk a parafín, což přineslo světlo i do nižších tříd.

Štítky: Svícny a svíčky

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ