Magazín: Návrat ke kořenům s keramikou

Návrat ke kořenům s keramikou

29. listopadu 2013 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat, Z historie bydlení

Keramické zboží je žádané již od pradávna. Postupem času se jejich výroba zdokonalovala, a to především za pomoci různých vychytávek a nástrojů. Jedním z nich je i vynález hrnčířského kruhu, který je nezbytný pro ruční výrobu keramických předmětu i dnes. Vezmeme to tedy všechno po pořádku.

Keramické vázy ve tvaru tašky

Již na základní škole se učí o Věstonické venuši. Aby taky ne, když se jedná a vůbec nejstarší ukázku umění doby paleolitu.  Do tohoto období taky můžeme datovat i vznik keramiky. Tedy nějaké hliněné hmoty, která se dá opracovávat a následně za pomoci vysokých teplot tuhne. Můžeme tedy říci, že keramika je nejstarší modelovací hmotou na světě.

Hrnčířství se postupně stávalo oblíbeným a rozšířeným řemeslem skoro po celém světě. Dnes jsou keramické výrobky jakýmisi nosiči historie, které archeologům pomáhají rozkrývat taje našich dávných předků. Jak to bývá se vším – pokrok nezastavíš, a tak se technika zpracování keramiky postupem času začala vyvíjet. Za nějakou dobu na svět přišel hrnčířský kruh.

Počátky hrnčířského kruhu sahají až do dob Mezopotámie. Odtud se rozšířil do Egypta, Asie a Středomoří. Jeho kotouče se vyráběly z kamene nebo dřeva. Jednalo se asi o první formu kola. Kotouči se točilo pomocí osy zasunuté do zářezu horní části kola. Později byl hrnčířský kruh upraven tak, aby se při práci s ním dalo sedět. V 18. století je pohon kruhu poháněn strojem. Později se začaly objevovat i pohony elektrické. De facto se princip fungování hrnčířského kruhu nezměnil od 19. století.

Kromě ruční výroby keramického zboží existuje i výroba strojová. Jedná se o velice kvalitní a precizní zpracovaní keramiky. Rozdíl je jenom v tom, že se produkty vyrábí ve větším počtu. Na území České republiky je nejstarší závod, který vyrábí strojově keramické zboží ve Znojmě. Výroba ve velkém sahá až do roku 1878. Dnes znojemské závody spadají pod švýcarskou společnost Keramik Holding AG Laufen a vyrábí vysoce kvalitní koupelnovou keramiku.

Keramicka je zkrátka vysoce žádaná již po tisíciletí. Zkuste se tedy vrátit ke kořenům s naším keramickým zbožím, které sice není vyráběno ručně, ale na kvalitě mu to rozhodně neubírá.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ