Magazín: Nejsou schody jako schody: koukněte na 5 nejoriginálnějších

Nejsou schody jako schody: koukněte na 5 nejoriginálnějších

17. srpna 2015 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Nahoru a zase zpátky. Pro nikoho nuda, pro designéry ale pořádná výzva. Vhodné umístění nápaditého schodiště totiž dokáže s budovou divy. Představujeme vám pět nejzajímavějších kousků, se kterými se návrháři vyhráli.

1) Nekonečné schody

Architektonická firma dRMM zkombinovala padesát schodišť a vytvořila působivou instalaci, kterou můžete najít v britském muzeu národního umění Tate Modern. "Schody jsou to nejzajímavější na architektuře, protože je to místo, kde se lidé potkávají," svěřuje se spoluzakladatel studia dRMM Alex de Rijke. Jednotlivá schodiště jsou navrženy tak, aby vytvářela bludiště cest, z kterých si návštěvníci mohou vychutnávat výhled na Temži.

schodiste1

2) Přenosné schody

Schodiště, které můžete oddělit v půlce, navrhli renomovaní architekti ze stidia AUTORI. Podle jejich slov má obyvatele interiéru soustředit vždy jen v jedné části domu. Jeho mobilita ale může leckdy způsobit i nemalé problémy...

schodiste2

3) Mojžíšův most

Designéři ze studia Ro&Ad architects měli za úkol vybudovat přístup k pevnosti v Nizozemí, která je kolem dokola obklopená vodním příkopem. Jejich řešení šetrně zachovává integritu s okolní krajinou a zároveň vytváří velmi působivý dojem evokující starozakonní rozdělení Rudého moře.

schodiste3

4) Beautiful Steps

Lang a Baumann je pár švýcarských umělců, kteří vytvořili sérii schodišť s názvem "Beautiful Steps". Jejich tvorba spočívá v instalování schodů na místa, kde byste je nikdy nehledali - na vnější straně hradní věže v Rakousku nebo třeba schůdky přilepené k mrakodrapu ve Švýcarsku.

schodiste4

5) Točité schody

Architekti ze studia Jun Igarashi Architects vytvořili dům s názvem "Case", který byste našli na předměstí japonského Sappora. Dům o rozloze 50 metrů čtverečních chtěli tvůrci využít do posledního místa, proto se rozhodli zabudovat do něj dřevěná mezipatra, která prostoru přidala dalších 30 metrů. Točitá schodiště nápaditě spojují jednotlivé podlahy a zároveň se podílejí na celkovém hravém vyznění prostoru.

schodiste5

zdroj: www.ignant.de

Jana Pfeiferová

Jana Pfeiferová

V šesti letech úspěšně zvládla celou abecedu a od té doby píše. O věcech, které ji obklopují, nebo o tom, co ji zrovna cvrkne do nosu.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ