Magazín: Největší stříbrotepec za posledních 300 let

Největší stříbrotepec za posledních 300 let

06. září 2013 Rubrika: Světoví designéři, Z historie designu

Jednou z nejdůležitějších částí dědictví Georga Jensena bylo to, že mu nestačilo realizovat svůj vlastní talent. Šel o krok dál a založil inspiraci a tradici pro kreativní umělce a pyšné řemeslníky. Dnes jméno Georg Jensen zahrnuje více než jen samotnou osobnost Georga Jensena. Toto jméno se stalo synonymem pro vynikající dánský design po celém světě.

Dánský designér a stříbrotepec Georg Jensen

Georg Arthur Jensen se narodil v roce 1866 v rodině brusiče nožů nedaleko Kodaně. Už od dětství snil malý Jensen o tom, že se stane sochařem. Šel si za svým cílem a vystudoval sochařství na Royal Academy of Fine Arts. Jeho sochy sklízely úspěchy, přesto Jensen pocítil, že živit se uměním je tvrdý chlebíček. A proto se rozhodl, že to zkusí s užitým uměním. V roce 1898 zakládá spolu s Christianem Petersenem malou keramickou dílnu. Jejich výrobky jsou oblíbené, nicméně tržby z nich nestačí živit Jensenovu rodinu. Odchází tedy od keramiky a vrací se k stříbrotepectví.

V roce 1904 dělá riskantní rozhodnutí a s malým kapitálem otevírá stříbrnickou dílnu v srdci Kodaně. Jeho dovednosti v oblasti kovářství a vzdělání na poli krásného umění mu umožnily zkombinovat tyto dvě disciplíny a vytvořit tak tradici řemeslníka umělce. Brzy se krása a kvalita jeho děl ve stylu Art Nouveau dostala mezi širokou veřejnost a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. V roce 1920 už otevíral obchody se svými výrobky v New Yorku, Londýně, Paříži, Stockholmu a v Berlíně. Ze jména Georg Jensen se stala proslulá značka, pod kterou je pro ostatní designéry čest pracovat.

Zdroj wikipedie a georgjensen.com, fotografie z gaukartifact.com.

Štítky: Dánsky design, Designéři, Georg Jensen

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ