Magazín: Obývací pokoj plný pohody a metody Feng Shui

Obývací pokoj plný pohody a metody Feng Shui

21. června 2015 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Vytvořit příjemný a relaxační prostor nejen pro vás, ale i pro vaši rodinu a přátelé může být mnohdy takovým oříškem. Vyzkoušejte několik tipů a rad postavených na známém čínském učení Feng Shui a váš obývací pokoj dostane ihned jiný rozměr.

obyvaci-pokoj
K tomu, abyste utvořili kruhový základ, můžete využít i jednoduché taburetky nebo pufy.

V několika předchozích článcích jste se dozvěděli pár základních zákonitostí, které platí téměř pro každý prostor. Ale v čem je to jiné právě u vytváření příjemné relaxační místnosti, která je středobodem celého vašeho bytu? Nejprve dejte na váš osobní dojem, pokud se budete v obýváku cítit dobře vy, bude tomu tak i u vaši návštěvy.

Obývací pokoj si určitě vymalujte nenásilnými a příjemnými barevnými odstíny.

Již v minulém článku jsme se zmínili o tom, že Feng Shui upřednostňuje příjemné a nenásilné barvy. Vhodným tipem pro rozjasnění obývacího pokoje může být žlutá barva, oranžová, meruňková či broskvová. Je vhodné, pokud tyto barvy podpoříte klasickými zemitými tóny, jako je hnědá, béžová, písková a další. Rozhodně nesahejte po modré, zelené nebo červené barvě. Takové barvy mohou jednoznačně narušit atmosféru ve vašem obýváku.

barvy-obyvaci-pokoj

Dbejte na správné umístění sedacího nábytku.

V prvé řadě myslete nad tím, jak rozmístíte pohovku či křesla. Veškerý sedací nábytek by měl být umístěný směrem ke dveřím. Nejlépe alespoň tak, abyste neseděli k nim zády. Každý by měl mít přehled o tom, kdo vchází a odchází z centra dění. V ideálním případě by sedací nábytek měl být rozmístěn ve tvaru osmiúhelníku nebo kruhu, aby vzájemně na sebe každý viděl bez jakéhokoliv nepříjemného pohybu. Pohovku a křesla neumisťujte přímo na stěnu, určitě by tam měla být menší rezerva.

obyvaci-pokoj

Méně je někdy více.

Takové pravidlo uplatníme i při rozmisťování nábytku. Pokud máte v obývacím pokoji krb, snažte se jej brát jako středobod místnosti a vše umisťujte kolem něj. Zkrátka veškeré vybavení by mělo být rozmístěné do kruhu. Interiér pak bude působit intimněji. Nábytek, stejně tak křesla a pohovku, umístěte kousek od stěny, aby pozitivní energie měla volný průběh. Mezi gauč a křesla doprostřed postavte konferenční stolek, který symbolizuje zdraví. Proto dbejte na to, aby byl neustále čistý. Doplňte jej živou květinou nebo mísou s ovocem či oříšky. Odkládací nebo konferenční stolek by neměl být skleněný. Způsobuje totiž to, že pozitivní energie se ztrácí k zemi, na místo toho, aby se odrazila a působila pozitivně na ostatní kolem stolu sedící. Obývací pokoj by neměl být přeplácaný nábytkem, doplňky a dalšími zbytečnostmi.

roslina-feng-shui

Pár tipů:

Víte, že střed obývacího pokoje znázorňuje zónu štěstí? Tak si ji nekažte.

Do obývacího pokoje nepatří sušené květiny.

I zde platí pravidlo: zaoblené rohy pomáhají zlepšit tok pozitivní energie.

Říká se, že uzavřené knihovny jsou pro Feng Shui přívětivější. Otevřené knihovny mohou časem vyvolávat onemocnění, špatnou náladu a deprese.

Myslete na dostatek světla. Tmavá zákoutí můžete prosvětlit světlejšími barvami, zrcadlem, rostlinou, ale i dalším doplňkovým osvětlením.

Televize a další elektronická zařízení, která narušují tok energie umístěte do středu obývacího pokoje.

Pozitivní energii Čchi můžete podpořit nějakým zajímavým výtvarným dílem nebo pokojovou rostlinou, která má zakulacené listy.

 

Zdroj: pinterest.com

Štítky: Obrazy, Osvětlení a svítidla, Sedací nábytek, Taburetky

Dominika Schmidtova

Dominika Schmidtová

Krása je v detailu – písemném, malovaném i tvůrčím.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ