Magazín: Odkud je polštář?

Odkud je polštář?

08. února 2013 Rubrika: Z historie bydlení

Polštář je měkká podložka pod hlavu, kterou používáme na spánek nebo běžné lenošení na pohovce či lehátku. Ale zamýšleli jste se někdy nad tím, odkud se vlastně vzal a jak vznikl?

dekorativní polštář s motýlem romantický dekorativní polštář

Vznik polštáře

Historicky první zmínka o polštáři sahá již do ranného středověku. Tehdy sloužil jako součást nábytku. Polštáře byly velké, potažené kůží. Díky tomu byly pevné a stabilní při sezení. Ve Francii a Španělsku se polštáře používaly jako náhrada židlí. Nižší vrstva obyvatelstva z Číny, Persie nebo středověké Evropy při výrobě polštáře používala slámu, protože na látky nebylo dostatek financí.

Dekorativní polštáře

Dekorativní polštář se od normálního liší svým vzhledem, materiálem a někdy i pohodlností. Primárně slouží jako dekorace, ale také se dá v případě nouze použít na odpočinek. Zatímco polštáře na spaní jsou větších rozměrů, jsou nadýchanější a lákají nás kdykoli si odpočinout, dekorativní polštáře plní spíše estetickou funkci. Jsou vyšívané různými barevnými nitěmi, obsahují různorodé motivy a zkrášlují nejen vaši postel, ale i další nábytek.

Štítky: Bytové doplňky, Dekorativní polštáře

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ