Magazín: Oslavme společně 50. výročí výrobků Cylinda Line

Oslavme společně 50. výročí výrobků Cylinda Line

20. dubna 2017 Rubrika: Světoví designéři

Nic není klasičtějšího než ikonická řada výrobků Cylinda Line dánské značky Stelton. Přitom málokdo ví, že designér a architekt Arne Jacobsen tuto řadu navrhl úplnou náhodou na kousek ubrousku při rodinné večeři.

Stelton - nové barvy
Zdroj fotografie: curbed.com/2017/4/19/15364320/arne-jacobsen-cylinda-line-50th-anniversary-new-colors

Ikonická řada Cylinda Line byla spuštěna na trh před neuvěřitelnými 50 lety a pořád se těší velké oblibě, prodejnosti a to díky nesmrtelnému nadčasovému designu. Výrobky z roku 1967 mají jednoduchý elegantní tvar, který je vyrobený z nerezové oceli.

"Navzdory neustálému úsilí pozvednout estetickou úroveň, mám pořád pocit, že jenom ty nejošklivější věci mají úspěch...." Arne Jacobsen

V roce 1968 prozradil designér Arne Jacobsen, že tato kolekce vznikla náhodou, když si jen tak „čmáral“ na kousek ubrousku při rodinné večeři. netajim se svými názory. Mezi jeho nejznámější citát patří: „Primárním faktorem jsou proporce. Dále přicházejí materiály – nesmějí se smíchat špatné materiály. A z toho nám vychází správná barva.“ Z tohoto citátu jasně vyplývá, že Arne svůj design myslí vážně. Nehledá krásu v detailu, ale vcelku výrobku.

V roce 1964 ředitel značky Stelton Peter Holmblad oslovil svého nevlastního otce Jacobsena s návrhem na vytvoření dutého válcového výrobku z nerezové oceli. O tři roky později pak vzniká legendární série výrobků Cylinda Line. Dnes, o 50 let později se tato řada rozšiřuje o barevné provedení. I tohle má svou historii a příběh. Arne Jacobsen totiž miluje přírodu. Miluje umění. A miluje především oceány, korály a celý podmořský svět. Proto je barevná série podřízená právě těmto přírodním pastelovým barvám.

Cylinda line - pastelové barvy
Nové barvy Cylinda Line. Zdroj fotografie: design-milk.com/cylinda-line-celebrates-its-50th-anniversary-with-new-ocean-inspired-colors/

Kdo je „tajemný“ Arne Jacobsen?

Největší eso dánského designu. Skeptik. Pesimista. Arne se dá charakterizovat mnoha slovy, ale všechno je málo. Byl to totiž velmi významný architekt a designér, který ovlivňoval design více než půlku minulého století. Kupodivu svou práci nikdy předem neplánoval. Zkrátka čekal, co mu osud přinese do klína. Často byl kvůli této své vlastnosti nazývám jako: „nejistý návrhář“.

Jeho výtvory jsou ale nadčasové. K tomu přispívá i fakt, že řada Cylinda Line slaví své výročí. Stěžejní heslo jeho tvorby bylo: „Od komplexnosti k jednoduchosti“.

Arne Jacobsen
Arne Jacobsen. Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/417779302913786206/

Štítky: Bytové doplňky, Dánsky design, Designéři, Doplňky pro stolování, Stelton

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ