Magazín: Patinování. Jak na to?

Patinování. Jak na to?

05. srpna 2014 Rubrika: Tipy pro bydlení

Váš nábytek už nehýří zrovna krásou a v současné době nechcete utrácet za ten nový, co s tím? Zkuste patinování, v poslední době se stalo hitem a sklízí velký úspěch. Ve výsledku můžete očekávat originální a ošuntělý povrch, který dodá vašemu interiéru nevšední atmosféru. Pojďme se podívat, jak se takové patinování dělá a co všechno k tomu potřebujeme.

Metoda patinování

Co k tomu?

Než začneme se samotným patinováním, připravme si pomůcky, bez kterých by to nešlo.

- horkovzdušná pistole
- smirkový papír
- odmašťovač
- akrylové barvy, nejefektivnější je volit vždy dva odstíny ve velkém kontrastu
- šroubováky, ty jsou potřeba k odstranění kovových detailů
- jemné štětce
- houbičky
- hadřík
- papírové ubrousky

Jak patinovat?

Zamyslete se nad tím, jakého výsledku chcete dosáhnout. Právě teď se pouštíte do jednoho ze mnoha stylů patinování. Kdybyste se svým výsledkem nebyli spokojeni, můžete stále zkouše dál a dál a předělávat do té doby, než budete mít ze svého výtvoru radost. Ze začátku si vyzkoušejte patinování na malém kousku a hned zjistíte co vám bude vyhovovat.

Připravte si akrylové barvy, které jste si zvolili. Máte teď více možností, můžete ihned barvou začít patinovat starý povrch anebo si vytvoříte základ z akrylové barvy, na kterou teprve použijete další odstín. Máme pro vás takový tip, používejte vodou ředěné barvy, zbytečně nesmrdí a rychleji schnou.

Jestliže jste se rozhodli, přistupte k nábytku či doplňkům, které chcete patinovat a pořádně jej očistěte horkovzdušnou pistolí, potřebujeme se zbavit veškeré mastnoty. Nezapomeňte odmontovat veškeré kování, jako jsou úchytky a držáky. Pokud je nábytek nějak poškozený, opravte nedostatky, zabruste je smirkovým papírem a vyplňte je tmelem. Poté si připravte štětec nebo houbičku, záleží na tom, jakých chcete detailů a drobných doplňků docílit, klidně kombinujte, chvíli štětec, chvíli houbička a nanášejte patinu. Patinujeteli - li velký nábytek, postupujte po menších částech.

Před tím, než natřete barvu na nábytek anebo doplněk, očistěte pokaždé štětec do ubrousku. Mějte stále na mysli, čím více vrstev se vám povede nanést, získáte tak intenzivnější výsledek. Zajímavého efektu docílíte tím, když nanesete barvu na několika místech a setřete ji hadříkem anebo suchým štětcem. Pokud chcete docílit více ošoupaného efektu, je k tomu vhodný reliéfní povrch. Pokud vám padl do ruky 3D lak, nakreslíte s ním různé linky, vlnky a vzory.

Jakmile jste hotovy, vyleštěte nábytek mořidlem po letech, nakonec jej nechte důkladně zaschnout a je hotovo!

Mějte na paměti, že nemusíte patinovat jenom dřevěný nábytek, patinují se i kovové předměty, takové vám nabízíme v naší akční kampani až do 7. srpna 2014. Zaujal vás nějaká doplněk či dekorace? Nebojte se, pokud by vás po čase omrzel, můžete jej patinovat, teď už víte jak na to.

Foto: artforhome.blogspot.cz
Zdroj: zena.centrum.cz

Štítky: Design, Designové dekorace, Interiérové dekorace

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ