Magazín: Po francouzsku

Po francouzsku

15. dubna 2015 Rubrika: Z historie designu

Francouzský styl je jedním z druhů designu, který rozpoznáte na úplně první pokus. Je plný originálních prvků a vyvíjel se v průběhu mnoha století. Co je pro něj typické?

obyvaci-pokoj-francouzsky-design
zdroj obrázku: pinterest.com

Francouzský designový styl se inspiroval mnoha různými architektonickými obdobími. Jeho hlavními znaky jsou elegance a blahobyt. Minule jste si mohli přečíst o minimalistickém Zenu, a francouzský design má právě k jednoduchosti dost daleko! Ale i francouszský dekor má svá pravidla.

Jaká? Čtěte dál!

francouzsky-design-jidelna
zdroj obrázku: pinterest.com

Barevné tóny a materiály

Barvy ve francouzském interiéru začínají u jemných pudrových odstínů a končí s bohatě sytými barvami. Často se v interiéru střídá jedna barva nebo právě materiál v různých odstínech. V interiérech na francouzský způsob naleznete propracované detaily, které jsou nejčastěji pozlacené či bronzové.

francouzsky-design-obyvak
zdroj obrázku: pinterest.com

Nábytek

Nábytek je vetšinou dominantou každého interiéru, a u francouzského stylu designu je tomu stejně. Preferuje se nábytek starý, nejlépe zděděný a ve stylu královské elegance. Nábytek se hodně stylizuje do 17. nebo 18. století. Je bohatě zdobený, zaoblený, s pozlacením či kováním. Typická jsou pro tento styl křesla, komody a malé stolky.

francouzsky-design-salonek
zdroj obrázku: pinterest.com

Další dominanty

Mezi další věci, které dominují francouzskému interiéru, jsou kvalitní tkaniny. Zvýrazňují pak tvar nábytku a celkově dotváří celý interiér. Nesmíme také zapomenout na krb, který tvoří dominantu místnosti. Mezi další prvky patři pilastry a sloupy.

Neodmyslitelným prvek jsou ornamenty, které najdete téměř všude. Další z výrazných prvků by měl být bohatý lustr, který je ve francouzském interiéru první věcí, které si má návštěvník všimnout. Prostor ve francouzském stylu vyžaduje hodně světla, takže v něm lehce najdete i velká okna a mnoho menších světel.

francouzsky-design-salonek1
zdroj obrázku: pinterest.com

Štítky: Bytové doplňky, Design, Designové dekorace

Veronika Březinová

Veronika Březinová

Kutnohoračka zamilovaná do dobrých knih, svíček, horké kávy a pohodlných křesel. Nejraději píšu o designových doplňcích a obecně věcech, které dokáží zútulnit a rozzářit každý interiér.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ