Magazín: Průvodce styly bydlení - 1. díl

Průvodce styly bydlení - 1. díl

28. listopadu 2015 Rubrika: Tipy pro bydlení

Víme, jak je těžké si vybrat styl, v kterém si zařídíte váš interiér. Proto vás provedu nejrůznějšími styly, které existují a přidám k tomu i konkrétní typy na nábytek a dekorace z naší nabídky.

Anglický interiér
Anglický styl interiéru. Zdroj obrázku: pinterest.com/pin/109704940893134425/

1. Anglický/venkovský styl

Pokud bysme chtěli charakterizovat tento styl jedním slovem bylo by to slovo nadčasový. Tento styl čerpá svou inspiraci v přírodě, venkově a tradicích. Tento styl si zkrátka na nic nehraje a nic nepředstírá. Dokonale splyne s potřeby každodenního života člověka a se životním stylem. A jak jsem už zmiňovala na začátku, tak tento styl má hlavní inspiraci v přírodě a proto i v přírodních materiálech.

Anglický styl bydlení
Anglický styl bydlení

Charakteristické znaky pro interiér:

Angličané si s láskou opečovávají svou zahradu a interiér, proto v jejich interiéru můžete najít obrazy s přírodními výjevy, krajinou, motivy volně žijících zvířat a květin. Tyto motivy je možné vidět i na tapetách a různých látkách, které se v interiéru objevují. Pro nábytek je charakteristická jednoduchost, čisté linie a tmavá barva. Dále pak doplňky v podobě váz, přírodní barvy, vlna, textilie, leštěná mosaz a křišťál.

Nábytek a dekorace z DesignOutlet.cz

1. Dekorativní polštář pletený Tika, 2. Dekorativní polštář Los II., 3. Věšák násěnný se 4 háčky Jute, 4. Věšák dřevěný Mayflower, 5. Skříňka z masivu Corti

2. Francouzský styl

Na první pohled je možná podobný anglickému stylu, avšak tady převládá větší útulnost a spíše pastelová barvy. Francouzské bydlení je spíše o kyprých tvarech - tedy mohurné provedení židlí a stolů mohou být znaky tohoto stylu. Francouzi si rádi užívají života a milují dobré jídlo. Říká se, že si ničím nenechají narušit pohodu domova - to je také v jejich interiérech vidět hned na první pohled.

Francouzský styl bydlení
Francouzský styl bydlení

Jak tedy jejich interiér vypadá?

Můžete tu vidět veliká křesla a pohovky s mnoho polštářů (ti jsou někdy i "chundelaté" a opravdu příjemné), tyto polštáře pak často pokrývají deky. Aby se tato příjemné atmosféra ještě prohloubila najdete tu i stylové lampičky, které jsou většinou stojací. Je tu viditelná absence petsrých barev - převládají tu pastelové barvy s kombinací bílé (často bývá bílý nábytek a k němu doplňky a dekorace v pastelových barvách). Jediné co je ve franouzských interiérech povoleno je kontrast v podobě tmavého dřeva. Interiér se pak dokonale osvěží čerstvými květinami, které dávají do váz.

Francouzský styl bydlení - DesignOutlet

1. Stolní lampa Rotary, 2. Nástěnné hodiny Old Style, 3. Dekorativní polštář Zick, 4. Noční stolek se zásuvkou Carella, 5. Jídelní židle Mayflower

3. Eklektický styl bydlení

Do třetice vám představím tento styl bydlení, který vlastně čerpá z vícero stylů. Upřímně musím uznat, že tento styl patříé mezi nejzajímavější, ale i nejobtížnější ze všech. Tento styl je totiž postaven na libovolné kompozici nábytku a dekorací okolo vás. Dá se říci, že je to trend individualistický, pro kreativní lidi, kteří se nebojí experimentovat a kteří vidí krásu ve věcech, které nám na první pohled přijdou nijaké.

Eklektický interiér
Eklektický interiér

Jak na takový styl ve zkratce?

Jak už napovídá podtitulek, tak vám tento styl představím ve zkratce i přesto, že by se o něm daly psýt rozsáhlé články. Vydejte se cestou necestou sbírejte různé kousky nábytku, které vám padnou do oka. Můžete začít nakupovat nábytek ve stylu etno, ale také moderní, starožitnosti, umělecké věci, přírodní materiály (tady jsou oblíbené především zvířecí kůže jako třeba kožešina na podlaze či na stěně), kusové koberce.

Eklektický styl bydlení
Eklektický styl bydlení

Bod č. 2 aneb začínáme se vydávat propracovanější cestou vzhledu interiéru. Teď se zaměřte především na detaily a hodně propracavané dekorace i jednotlivé kusy nábytku klidně z různých koutů světa. Velikánskou výhodou tohoto stylu je, že můžete mít i velmi malý rozpočet a přesto máte nádherný pestrý a opravdu originální interiér.

Eklektický styl DesignOutlet

1. Polštář bavlněný Black Marlene, 2. Čajový svícen Lotos barevný, 3.Dekorativní polštář s potiskem Marlene, 4. Čajové svícny Vence, 5. Taburetka kulatá Nelly, 6. Konferenční stolek s masivní deskou Rocky

Další díl najdete v článku: Průvodce styly bydlení - 2. díl

Štítky: Bytové doplňky, Interiérové dekorace, Nábytek

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ