Magazín: Retro výlet: S čím jste si hráli jako děti?

Retro výlet: S čím jste si hráli jako děti?

06. listopadu 2013 Rubrika: Doporučujeme

Nejen děti, ale i dospělí mohou po příchodu do hračkárny valit oči. Je jasné na co je valí děti, ale proč dospělí? Ti mohou být překvapeni zejména množstvím panenek, vláčků, plyšových zvířátek ale i stavebnic nebo stolních her. Pamatujete, s čím jste si hráli Vy? Dokážete si ještě vybavit Váš dětský pokoj? Dopřejte si chvíli nostalgie a zavzpomínejte.

Dětský pokojíček s dekoracemi v růžové barvě

Jak již bylo řečeno, různých hraček je opravdu nepřeberné množství. Přitom tomu není tak dávno, kdy mít pravou barbínu znamenalo stát se, alespoň na čas, nejoblíbenější holčičkou v okolí. Taky jste tu svoji ostříhaly a pak dlouho plakaly, když Vám došlo, že Barbie vlasy prostě nerostou? Ještě dávno předtím zas byly hitem mrkací panenky. Ty většinou končily s vydloubnutými očíčky, protože koho by nezajímalo, jak to vlastně funguje. I tak je holčičky ukládaly do peřinek a vozily v kočárcích.

Angličák, sen nejednoho chlapce

Nezapomínejme ani na pány kluky. Snem každého chlapce bylo vlastnit co největší sbírku angličáků. Většina se však musela spokojit pouze s několika exempláři. I angličák byl nedostatkovým zbožím. Samozřejmě Tatrovka, oranžová napodobenina. Taky se Vám nechce věřit, jak dlouho jste vydrželi nakládat písek, vozit ho z jedné strany pískoviště na druhou a tam svůj náklad zase vysypat?

Co nejde opomenout, jsou určitě Igráčci. Chtěli jste se stát kominíkem, kuchařem nebo zdravotní sestrou? Pak Vám doma nemohl chybět příslušný panáček. Pokud jste si chtěli hrát s Legem, museli jste mít příbuzné v zahraničí, nebo šikovné rodiče, kteří ho zvládli ukořistit v Tuzexu. Pokud ne, museli jste se spokojit se stavebnicí Merkur nebo s Chevou. Tento handicap však skoro nikomu nezbránil prosedět hodiny v dětském pokojíčku a stavět a stavět a stavět.

Nikdo nechtěl spát nahoře

A jak vlastně vypadaly dětské pokoje? Zatímco dnes můžete svým dětem dopřát téměř jakékoliv vybavení do dětského království, různě ho stylizovat, hrát si s barvami a dekoracemi, výběr našich rodičů byl poměrně omezený. Dětský pokoj byl většinou nejmenší místností, tomu se samozřejmě muselo přizpůsobit i vybavení. Spalo se proto na palandách, spolu s mončičáky, kteří ve své době úspěšné válcovali ostatní plyšáky. Oblečení se ukládalo do sektorového nábytku a zdi zdobily tapety, které měli sousedi pod i nad Vámi i ti ve vedlejším domě.

Možná Vás napadne, jak jsme takhle vlastně mohli žít? Jednoduše, být dítětem je prostě krásné v každé době.  Pokud Vás zajímá, jaké hračky měly děti v minulosti, navštivte náš partnerský blog, kde vás čeká Historický exkurz do světa hraček. Nebo se můžete inspirovat v našich inspiračních kampaních věnovaných výhradě dětem.

Štítky: Dětský pokoj

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ