Magazín: Romantická pohádka

Romantická pohádka

07. února 2013 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat, Z historie bydlení

Děti rády poslouchají pohádky. O andělech a čertech, o princích a princeznách, o čarodějnicích nebo o Jeníčkovi a Mařence. Všechny mají jedno společné - konec. Žili šťastně, dokud nezemřeli.

romantické srdce

Historie zamilovanosti

Pohádkou by mohl být příběh římského kněze Valentýna, který žil za časů, kdy bylo zakázáno vojákům vstupovat do manželského svazku. Zamilované páry proto vyhledávaly tohoto kněze, který je oddával. Jenže jak známo, každé tajemství jednou vyplave na povrch. To se stalo i v této pohádce. Císař se dozvěděl o tajných sňatcích. Uvěznil Valentýna, který tuto činnost vykonával za jeho zády. Ve vězení se zamiloval do slepé dcery bachaře, a jak už to v pohádkách bývá, láska ji vylečila a navrátil se jí zrak. Kněz Valentýn jí těsně před svou smrtí poslal lísteček, kde bylo napsáno: „Od Tvého Valentýna“. Řeknete si, jak romantické a dojemné. Kněz Valentýn tak svým skutkem nastartoval nám všem známé valentýnky a pohlednice zamilovaných. Jako oslava Valentýna a jeho skutků se od roku 496 slaví 14. únor jakožto svátek zamilovaných.

Vzpomínka a oslava lásky?

Valentýnky se začaly posílat až podstatně později. První Valentýnku poslal orleánský vévoda Charles své manželce během svého věznění. Hromadně se s výrobou valentýnských pozdravů začalo až v 19. století. Postupně se přidávali i květináři, cukráři či výrobci hraček. Čokoládová srdíčka, polštářky ve tvaru srdce se zamilovanými hesly, medvídci se srdíčkem, srdíčkové balónky, pohlednice, bonboniéry. Ale milý usměv a  sladká pusa je zadarmo a potěší více než dárek.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ