Magazín: Rozhovor: Ludmila Vilímková a její umění v praxi

Rozhovor: Ludmila Vilímková a její umění v praxi

25. listopadu 2016 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Jak vypadá navrhování interiérů? Co za tím vším stojí? Jak moc jsou designéři důležití? Paní Ludmila Vilímková je velmi šikovná designérka a architektka, která vám vše prozradí.

Ludmila Vilímková
Zdroj fotografie: designarch.cz

Paní Ludmila Vilímková zařizovala interiér a dekorace vybrala z našeho partnerského obchodu DesignOutlet.cz Když nám zaslala fotografie realizace daného interiéru, všichni jsme byli natolik nadšení, že jsme paní Ludmilu museli poprosit o rozhovor :-).

Architekt má navrhovat domy, lékař má léčit. Já si také nejdu operovat slepé střevo, když mne bolí :-)

Jaké byly požadavky Vašeho klienta?

Klienti, mladý manželský pár, si přáli vytvořit elegantní, moderní a při tom útulný interiér pro bydlení mladé rodiny. Interiér je měl zároveň reprezentovat.

Jak probíhá takové navrhování?

Díky dlouholetému přátelství probíhalo navrhování velmi příjemně, podle mého názoru, pro obě stany, jak pro klienty, tak pro mne jako designéra. Stavba byla již hotová, zbývalo zařídit interiér mobiliářem a doplňky. Vše mělo podtrhnout prostory, které jsou pojaty velmi velkoryse. Celý interiér je velmi vzdušný a krásně prosvětlený přirozeným světlem.

Realizace interiéru
Realizace popisovaného interiéru. Zdroj fotografie: fotogalerie p. Ludmily Vilímkové. Na fotografii je výrobek: Bambusová váza Lima.

Jak dlouho trvala celá realizace interiéru? (od zadání až po úplné dokončení)

Realizace interiéru trvala zhruba 4 měsíce. Zahrnovala výběr mobiliáře, návrh nábytku na míru, jeho výrobu. Po instalaci nábytku jsme pokračovali výběrem osvětlení a doplňků. Vše vznikalo ve vzácné shodě mne jako designéra a klientů.

Realizace interiéru 1
Realizace popisovaného interiéru. Zdroj fotografie: fotogalerie p. Ludmily Vilímkové. Na fotografii je výrobek: Podlahový květináč Waves.
Designér musí hlavně poslouchat.

Hrál důležitou roli i rozpočet?

Toto byl jeden z projektů, kde rozpočet nehrál velkou roli. V hlavní roli tu bylo to, aby vznikl příjemný a elegantní interiér. Navrhování takových interiérů je radost pro klienty ale zároveň i pro mne. Velmi si vážím toho, že klienti vloží důvěru v mé schopnosti a věří, že výsledek bude pro ně vyhovující. V případě jejich vlastního bydlení, kde budou trávit mnoho dalších let, je to pro mne o to víc zavazující a v případě, že se výsledek podaří, je to pro mne i velké zadostiučinění.

Realizace interiéru 2
Realizace popisovaného interiéru. Zdroj fotografie: fotogalerie p. Ludmily Vilímkové. Na fotografii je výrobek: Lustr závěsný z husího peří VITA Eos, velký.

A teď něco o Vás :-). Jak dlouho interiéry navrhujete?

Navrhování interiérů a staveb se věnuji již 16 let. Hned po studiu na ČVUT fakulta stavební, obor pozemní stavby a architektura, jsem se začala věnovat navrhování.

Byla tato profese Váš sen?

Stavby jako takové pro mne byly vždy fascinující. Obdivovala jsem architekty a designéry pro jejich tvůrčí práci. Velmi mne vždy motivovalo to, mít práci, kde něco vzniká, kde nejsou to v podstatě žádná omezení, vše je jen na vaší fantazii a schopnostech.

Realizace interiéru 3
Realizace popisovaného interiéru. Zdroj fotografie: fotogalerie p. Ludmily Vilímkové. Na fotografii je výrobek: Podlahový květináč Waves.

Na co je důležité, při zařizování interiéru, dbát?

Existující zásady pro navrhování, ty se vyučují ve škole. O těch zde psát nebudu. V praxi jsem se ale naučila mnoho další zásad, které dodržuji. Je to hlavně vztah s klientem. V případě navrhování interiéru pro jeho bydlení a pro jeho osobní potřebu je nutné respektovat jeho osobnost, potřeby a sny. Designér musí hlavně poslouchat. Když dobře poslouchá, nápady přicházejí samy a často má pak klient pocit, že přesně takhle si to přestavoval, že mu mluvíte z duše. Pak je velmi důležitý seriózní přístup, dodržovat termíny a dohodnuté podmínky.

Realizace interiéru 4
Návrh restaurace, Plzeň. Zdroj fotografie: designarch.cz

Jak moc důležité jsou pro Vás doplňky a dekorace? Dělají při konečné realizaci hodně?

Stavbu a interiér v první řadě tvaruji prostorem a stavebními prvky. Nejraději ale pracuji na návrhu stavby a interiéru jako kompletu. Od samotného začátku návrhu myslím i na interiér. Takže každá část stavby a interiéru má své místo od samotného začátku. To pak bývá výsledek nejlepší, působí komplexně a funguje.

Realizace interiéru 5
Dětský pokoj pro chlapce, Praha. Zdroj fotografie: designarch.cz

Máte nějaké speciální rady, o které byste se podělila s našimi čtenáři?

Rada první: důvěřujte profesionálům. Oni mají zkušenosti, vzdělaní a přehled. Architekt má navrhovat domy, lékař má léčit. To je v Čechách pořád opomíjená pravda. Já si také nejdu operovat slepé střevo, když mne bolí :-).

Rada druhá: důvěřujte sobě. Jestliže stavíte, budujete, je to proces. Od výsledku pak očekáváte cosi, co je nutné předem připravit a naplánovat. Mluvte s architektem a designérem, vymýšlejte, kombinujte, plánujte. Možností je nekonečně mnoho. Bude to pak bavit i Vás. Je to totiž umění v praxi :-).

Realizace interiéru 6
Sushi restaurace Zeke, Plzeň. Zdroj fotografie: designarch.cz/cms/57-restaurace.html

Na závěr bych chtěla paní Ludmile moc poděkovat za milý poučný rozhovor a za skvělý přístup :-). Pokud Vás zaujali její návrhy, určitě ji kontaktujte a ona Vám ráda ukáže, jak takové umění v praxi doopravdy vypadá a především, jak vyniká :-).

Logo Ludmilzý Vilímkové

Štítky: Design, Designéři

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ