Magazín: Skandinávský design v pojetí Klause Ratha

Skandinávský design v pojetí Klause Ratha

24. března 2014 Rubrika: Světoví designéři

Stelton je značka známá po celém světě, lpící na tradici a inovaci. Proto zaměstnává ty nejlepší designéry s citem pro design a zároveň funkčnost. Jedním z nich je i Klaus Rath, majitel malé poradenské společnosti specializující se na produktový design.

Produktový designer Klaus Rath se představuje...

Klaus Rath se narodil v roce 1964, vystudoval School of Architecture v Aarhusu v Dánsku a mezi klienty pro které vytváří designové produkty je nejen společnost Stelton, ale také GN Netcome, či MODULEX.

Prostřednictvím společnosti Klaus Rath Design, kterou vlastní. se snaží přicházet s nejlepšími řešeními pro jednotlivé klienty. Na design proto pohlíží z několika úhlů:

Z pohledu uživatele, kterého musí design oslovit na funkční, ale i emocionální rovině. Proto se snaží rozlišovat různé skupiny uživatelů a jejich preference, s jejichž pomocí následně navrhuje designově i uživatelsky dokonalé produkty.

Z hlediska trhu je důležitá konkurenceschopnost produktu. Dle Ratha je totiž design také evoluční procesem, proto je důležité i v tomto směru dělat kroky vpřed, nejlépe studiem trhu.

Z hlediska společnosti říká, že design zastupuje společnost za ním. Design je dle něj stvrzován pochopením klientů.

Z hlediska technologie je design také o konstrukční dokonalosti produktů v rámci daného projektu. Velké zkušenost Klause Ratha a spolupráce s mnoha různými firmami mu zajistiala nejen světový ohlas, ale celkem dva patenty na inovativní řešení.Jde o kombinaci analytických dovedností, tvořivosti a zručnosti.“

Důležitý je také úhel pohledu. Konečný výsledek designerské práce má totiž co dočinění nejen s postojem, ale i s emocionálním přístupem, nemůžeme racionalizovat všechno. Klaus Rath říká, že důležité je udržet si tradici skandinávského designu, který preferuje čisté linie, jednoduchost a funkční formu. Důkazem toho jsou i luxusní nerezové svícny Papilio, které jsou součástí kolekce značky Stelton na našem webu.

Štítky: Design, Designéři, Severský design, Stelton

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ