Magazín: Sklo, neustále ožívající látka

Sklo, neustále ožívající látka

20. listopadu 2013 Rubrika: Designové doplňky

Sklo je pro někoho obyčejným materiálem, ze kterého má doma spoustu věcí od oken až po stůl nebo skleničky. Někdo v něm ale může vidět něco víc. Látku, která se proměňuje a ožívá. Řeč je o umělcích, kteří si sklo zvolili jako stěžejní prvek pro svoji tvorbu.

skleněné ovoce jako nezvyčejná dekorace

Legenda uměleckého skla

Pokud se řekne jméno Stanislav Libenský většině běžných smrtelníků to nic moc neřekne. Pokud řeknete toto jméno v některé ze světových galerií, určitě budou vědět, o koho jde. Stanislav Libenský povýšil sklo z pouhého hutního materiálu na předmět uměleckého zájmu. Spolu se svojí ženou, Janou Brychtovou, zasvětil svůj život a svoji práci objevování nových možností využití skla a jeho zpracovaní. Velkou inspirací jim bylo něco tak prostého, jako je světlo. Sluneční svit může změnit celou práci a hlavně způsob vnímání dané věci. Libenský s Brychtovou využili této jedinečné vlastnosti a vytvořili spoustu hodnotných a odbornou veřejností vysoce ceněných děl.

Mísa jako umělecké dílo

Inspirujte se tímto párem a objevte skleněné kouzlo. Ne, že byste se museli hned pouštět do návrhů skleněných plastik. Krásu, čistotu a eleganci skla můžete objevit i u sebe doma. Stačí změnit perspektivu, kterou se na danou věc díváte. Neberte vázu jako nádobu na květinu. Kytice v ní rozhodně není to jediné, čím se můžete kochat. Každá skleněná váza je uměleckým předmětem, který neustále ožívá a proměňuje se. Stejně tak mísa není pouze nádobou, ve které běžně podáváte salát. Je to jedinečný kus, který je možné obdivovat, zkoumat odraz světla, vrhání stínů. Protože i za našimi skleněnými výrobky stojí někdo, koho sklo inspiruje. Designéři taky netvoří svá díla pouze jako věci běžné spotřeby, ale jsou jejich malými uměleckými kousky. Například Philip Bro Ludvigsen, designér dánské značky Georg Jensen, tvrdí, že by nikdy neobětoval vzhled pro praktičnost a naopak.

Každý den může být zajímavý, když se obklopíte nevšedními věcmi. Stačí se pouze rozhlédnout a vnímat krásu a jedinečnost zdánlivě obyčejných věcí.

Více o skle se dočtete i na našem partnerském blogu.

Zdroj úvodní fotografie fuxone.

Štítky: Dánsky design, Severský design, Vázy

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ