Magazín: TOP 5 originálních hodin, které neměří jen čas

TOP 5 originálních hodin, které neměří jen čas

10. srpna 2015 Rubrika: Designové doplňky

Přijde vám, že ručičky a ciferník s čísly jsou trochu nuda? Našli jsme pět netradičních hodin, které zachycují plynutí času úplně jinak.

The Present

Zdá se vám, že těmto hodinám něco schází? Pak se nemýlíte. Místo hodin a minut totiž ručička ukazuje, v jakém období roku se nacházíme. Ručička tak jedno kolo dokončí přesně za 365 dní. S unikátním konceptem přišel filmař a vynálezce Scott Thift, který chtěl plynutí času ukázat v novém světle. Hodiny nazval Přítomnost, tok času se v nich totiž zobrazuje jednodušší, víc meditativní cestou. „Doufám, že hodiny Přítomnost otevřou vaši mysl, abyste začali vidět čas jinak,“ zní poselství Thifta.

hodiny-rocni-obdobi
hodiny-rocni-obdobi1

365 Knitting Clock

Místo monotónního tikotu hodin pravidelné cvakání pletacích jehlic? Designérka Sirene Elise Wilhelmsen navrhla hodiny s názvem 365 Knitting Clock, které kromě měření času také pletou. 24 hodin denně, 365 dní v kuse. Wilhelmsen tak nápaditým způsobem ukazuje fyzickou reprezentaci nehmotného plynutí času. A jako bonus se vám na konci každého roku hodiny odmění dva metry dlouhou šálou.

hodiny-pleteni

A Million Times

Švédské designové studio Human zkombinovalo přesně 288 analogových hodin do neobvyklé instalace, která pohybem jednotlivých ručiček dokáže vytvořit působivé obrazce. Umělecké dílo A Million Times pohání 576 motorů, které kontroluje software na iPadu. Dvě ručičky každého přístroje pomalu kloužou okolo středu a odhalují očím skryté obrazy. Společně pak ve vzduchu kreslí číslice i písmena, a ukazují tak nezadržitelný přechod od analogu k digitální éře.

hodiny-svedsko

Zweigwerk Clock

Designové hodiny Zweigwerk Clock vytvořila berlínská návrhářka Irina Nina Witkiewicz. Na hodiny použila větvičky stromů, které zasadila do mosazného půdorysu. Jak se dřevěné ručičky pohybují, proplétají se do sebe a zase se oddělují znovu a znovu, stále dokola. Minimalistickou dekoraci si můžete pořídit za 35 euro tady.

hodiny-vetve
hodiny-vetve1

The manifold Clock

The manifold Clock od studia Ve představují čas jako stále se opakující neměnný proces. Ručičky hodin jsou spojeny pružným pásem. Ten se svíjí podle pravidelného otáčení ručiček a kopíruje tak každou hodiny stejný pohyb. Čas se nám tak nabízí v jiné formě, zprostředkovaný tvarem stuhy, která je každou minutu v jiné pozici.

hodiny-nastenne

zdroj: http://www.ignant.de

Štítky: Designové hodiny

Jana Pfeiferová

Jana Pfeiferová

V šesti letech úspěšně zvládla celou abecedu a od té doby píše. O věcech, které ji obklopují, nebo o tom, co ji zrovna cvrkne do nosu.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ