Magazín: Třídíte odpad? Možná špatně!

Třídíte odpad? Možná špatně!

20. února 2017 Rubrika: Tipy pro bydlení

V dnešní době je třídění odpadu něčím, co každý den vykonává mnoho lidí i celých domácností. Existují však věci, které mnoho z nich dělá špatně! Jaké to jsou?

jak-spravne-tridit-odpad
zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/353040058275987784/

Jaký papír třídit?

Není papír jako papír! Tedy, technicky ano, ale ne všechen patří do modrého kontejneru. Především, nikdy netřiďte papír, který je nějak znečištěný. To znamená, do tříděného odpadu bychom neměli vyhazovat papír mokrý ani mastný. Zároveň už nelze recyklovat papír, který byl předtím několikrát recyklován, což většinou platí pro ruličky od toaletního papíru nebo kartony na vajíčka.

Stejná pravidla platí pro papírové kapesníčky, pleny nebo dámské hygienické potřeby.

toaletni-papir
zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/518688082066485496/

Plastový otazník

Jste zvyklí, že všechny plastové lahve automaticky házíte do žlutého kontejneru na plasty? Možná neděláte správně! Stejně jako u papíru, i u lahví záleží na tom, jaký obsah v nich byl. Pokud se jedná o lahev od oleje, raději ji řádně vymejte, než ji dáte do plastů, nebo vyhoďte do směsného odpadu.

Pokud do plastů vyhazujete i kelímky od jogurtů, ne vždy jsou potřeba vymývat. S menším znečištěním si stroje, které s plasty dál pracují, snadno poradí. Nikdy do žlutých kontejnerů nevyhazujte obaly od brambůrek či tuby od zubní pasty, které obsahují další látky nehodící se k plastům.

lahev-plastova
zdroj obrázku: myequa.pl/index.php/butelki-bpa-free/butelka-bpa-free-5times-600ml.html

Co s elektrickým odpadem?

Co s elektrem? Rozhodně nepatří do směsného odpadu ani na skládku. Nejlépe uděláte, když starý mobilní telefon, žehličku či notebook vyhodíte do červeného kontejneru, který je na drobné elektro přímo určený. Pak putují na speciální linku, kde se rozeberou a mnohdy až z 90 procent znovu zrecyklují.

pracovni-elektro-trideni
zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/228839224795567013/

Co vy a tříděný odpad?

Štítky: Design

Veronika Březinová

Veronika Březinová

Kutnohoračka zamilovaná do dobrých knih, svíček, horké kávy a pohodlných křesel. Nejraději píšu o designových doplňcích a obecně věcech, které dokáží zútulnit a rozzářit každý interiér.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ