Magazín: Valentýn vs. první máj?

Valentýn vs. první máj?

14. února 2014 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Valentýn. Nebo první máj? Shakespeare si nejspíš tuto otázku nepokládal. My ano! Je Valentýn komerčním lákadlem, kýčem, nebo dnem lásky a zamilovanosti a předčí ho český první máj? Zjistíme to, co říkáte?

Svatý Valentýn byl v dávných dobách kněz, který tajně oddával zamilované páry. Nevíme sice, jak přesně vypadal, jedno je však jisté. Představa o svatém Valentýnu evidentně v průběhu staletí zmutovala do dnešní podoby. Prodejci nás lákají ke koupi plyšových medvídků, čokoládových srdíček a podobných nepotřebných nesmyslů. Komerce jako hrom! Uznejte sami. Navíc Valentýn připadá na únor, kdy je zima a romantické procházky k tomuto „svátku“ patřící nepřipadají v úvahu. I tak si Valentýn našel v českém prostředí své místo. Ostatně kdo by nemiloval romantické chvíle při svíčkách. Proč ho zakazovat, ale proč z něj dělat komerční tyrádu? Vždyť by měla stačit láska, kterou oslavuje.

Všechna pozitiva se přiklánějí k prvnímu máji. Ne nadarmo se říká, že máj je lásky čas. Všechno je v rozkvětu, z toho vyplývá, že i láska by se v takovém stádiu měla nacházet. Skutečným smyslem prvního máje, však byla oslava svátku práce za dob socialismu. Májové dny jsou proto důležité hned dvakrát – za prvé oslavují svátek práce, za druhé lásku. Navíc jejich tradice vychází z historie, která je českému lidu mnohem bližší a v níž nehrají roli drahé dárky, ale spíše maličkosti.

Štítky: Dekorativní polštáře, Designové dekorace, Kasičky, Obrazy

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ