Magazín: Vánoce na severu

Vánoce na severu

20. prosince 2013 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Každý národ slaví Vánoce po svém a váže k nim jiné zvyky. V Americe mají Santa Clause, který jezdí na sáních tažených soby. V Británii si pochutnávají na krůtě. Ve Španělsku se dárky rozdávají na Tři krále. A jak vypadají severské Vánoce?

vánoční ozdoby na stromečku

Dánsko

K dánským vánočním zvykům patří, podobně jako u nás, adventní věnec. Jednotlivé svíčky symbolizují nejen 4 neděle do Vánoc, ale i 4 období života - dětství, mládí, dospělost a stáří. Na výběru dárků si Dánové nechávají velmi záležet. Věří totiž, že čím větší překvapení to bude, tím lepší budoucnost je čeká. Na štědrovečerním stole nesmí chybět husa, kachna, popřípadě vepřová pečeně s červeným zelím jako hlavní chod, dále pak opepřená treska s ředkvičkami, pivní chléb, teplá šunka, hnědé koláčky nebo hořká rýže zalitá studeným mlékem. Jako dezert se podává rýžový nákyp, ve kterém je zapečená mandle, jejíž nálezce dostane dárek.

Švédsko

Vánoční období začíná Dnem sv. Lucie, který je dost podobný našemu Mikulášovi - děti ve školkách a školách si připraví básničky a říkadla a přichystají pro rodiče představení. Typickou vánoční ozdobou je slaměná podobizna kozla. Ta se na Tři krále hází do ohně. Tradičním štědrovečerním jídlem je sušená treska s bílou omáčkou. Typickým pokrmem je také Vörtbröt-kořeněný chléb s hřebíčkem a zázvorem. Dárky roznáší Jultomten. Zvykem je, že dárky místo jména obdarovaného nesou krátký veršík, který dotyčnou osobu vystihuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ