Magazín: Velikonoce: dodržujete tradice?

Velikonoce: dodržujete tradice?

03. dubna 2015 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

V naší zemi si natolik nevážíme tradic. Křesťanství zde ustupuje a jsme více ateističtí a zároveň ovlivněni globálním a komerčním světem. Podívejme se na to, jaké jsou Velikonoce podle českých tradic.

velikonoce
Velikonoční dekorace

Modré pondělí a Šedivé úterý

Tyto první sváteční dny se vztahují především k pohanským zvykům, kdy ženy uklízely jejich příbytky a vymetaly pavučiny z koutů.

Škaredá středa

Tento den má i další pojmenování, jak je třeba Sazometná nebo Černá středa. Je pro to hned několik důvodů. V tento den se vymetaly saze z komína a také si připomínáme Jidášovu zradu a jeho škaredý skutek. Podle tradic bychom si měli dávat pozor, abychom se nemračili. Mohlo by nám to totiž zůstat každou středu a po celý rok.

jidas-pecivo
Sladké pečivo z kynutého těsta symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil.

Zelený čtvrtek

Abyste byli po celý rok zdraví, měli byste jíst především zeleninu. Abyste po celý rok byli klidní, neměli byste se hádat. Také byste si neměli nic půjčovat. Výsledkem bude to, že si peníze k vám najdou cestu. Pokud jste pěstitelé, nesmíte zapomenout hned ráno zatřást stromy, abyste měli co nejbohatší úrodu. Hospodyňky pečou jidáše, které se hned podávají. Kdo je sní, měl by být zdravý.


Křesťané si na Zelený čtvrtek připomínají poslední večeři Páně. Tento okamžik na plátno zaznamenal i slavný Leonardo da Vinci. Říká se, že v této nástěnné malbě je schováno několik tajemství.

leonardo-da-vinci
Poslední večeře je nástěnná malba, kterou Leonardo da Vinci nakreslil v 15. století.

Velký pátek

Křesťané si v tento den připomínají ukřižování Ježíše Krista, který podle evangelií byl ukřižován ve tři hodiny odpoledne. V tento čas se konají různé obřady na památku jeho utrpení. Na nějakých místech můžete zaslechnout u řinčení řehtaček, které nahrazují hlas zvonu.

Neměli byste hýbat se zemí a prát prádlo. Na Velký pátek se také dějí zázraky. Příroda se nám otevírá a ukazuje nám své poklady a tajemství.

velikonocni-vajicka
DIY velikonoční kraslice - hra s barvami a jednoduchými motivy vypadá vždy výborně.

Bílá sobota

Den vzkříšení, den kdy bývá ticho a neslaví se. Křesťané totiž oplakávají Ježíše Krista. Na Bílou sobotu se bílilo a připravovalo se na Hod boží velikonoční. V každé domácnosti byl prostřený stůl, napečený beránek, zajíc i jidáše. V tento den se začínají zdobit vajíčka a plést pomlázky.

Boží hod Velikonoční

Na Boží hod se všichni radují. Oslavují vzkříšení Pána. Pro tento den jsou typické běžné velikonoční pokrmy, jako jsou mazance či beránci. Pokračuje se ve zdobení vajíček.

Velikonoční pondělí

Snad nejvýznamnější den, který končí starým a dobrý zvykem, pomlázkou. Ženy jsou pošlehány, aby byly svěží a zdravé. Za to muže odmění malovanými vajíčky, stuhy, dárečky i nějakým alkoholem.

Jaké tradice udržujete ve vaší rodině?

Dominika Schmidtova

Dominika Schmidtová

Krása je v detailu – písemném, malovaném i tvůrčím.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ