Magazín: Vytváření iluzí – to jsou zrcadla v interiéru

Vytváření iluzí – to jsou zrcadla v interiéru

20. července 2016 Rubrika: Designové doplňky

Zrcadlo zrcadlo, pověz mi… To, že jsou zrcadla kouzelná, víme už od dětství – možná to teď vnímáme jinak, ale podstata zůstává stejná. Aby se ale zrcadlo stalo designovou dekorací v místnosti, je třeba vybrat jeho správnou velikost, tvar a tím rozhodně nekončíme!

Zrcadla v designovém interiéru
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/188658671869430346/

Vyvraťte mýty

Zrcadla všude kam se podíváte. Praktické ženy asi hned napadne praktická stránka – tedy hadr a čistící prostředek v ruce. Po téhle stránce jsou zrcadla noční můrou, to musí přiznat každý. Na druhou stranu mají i mnoho nepřeberných výhod, které stojí za to, si zrcadla pořídit.

Tak třeba zvětšení prostoru. Malý prostor, nízký strop, úzký pokoj atd. Se vším si hravě poradí a prostor vám opticky zvětší. Čím to je? Zrcadlo prostor jakoby znásobí a tím ho opticky zvětší. Odrážející motiv v zrcadle navíc uvidíte v prostoru dvakrát a tím nabydete pocitu, že je daný prostor mnohem větší, než se na první pohled zdál.

Opticky zvětšený prostor
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/555420566525809452/

Záleží na umístění

Umístění je jeden z nejdůležitějších faktorů. Nejdříve si rozmyslete, čeho chcete použitím zrcadel docílit. Umístění tedy bude jiné, pokud chcete prostor zvětšit, prosvětlit atd. Zrcadla navíc dokáží v interiéru vykouzlit pohádkovou atmosféru, kterou si může dovolit opravdu každý.

Zrcadlový interiér
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/500040364859327400/

Prosvětlení místnosti

Asi logicky každému dojde, že pokud se umístí zrcadlo naproti oknu, docílí tak největšího účinku. Problémem tu ale je odrážející světlo, které může být mnohdy hodně nepříjemné do očí. Tento problém ale vyřešíte hravě. Stačí zrcadlo umístit o pár centimetrů dál a je po problému.

Zrcadlo ale můžete využít jak pro osvětlení prostoru, tak pro jeho zvětšení. Nejlepším řešením pak bude využít zrcadla jako obložení stěny. I tady narážíme na problém. V případě obložení stěny byste se mohli v interiéru cítit dezorientovaný. Proto většina designéru radí, abyste zrcadla nakombinovali třeba s dřevěným obložením.

Obložení zrcadly v interiéru
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/472526185885966619/

Originalita nadevše aneb hravá zrcadla

Zrcadlo nemusí mít vždy stejný obdelníkový tvar. Tvar může mít jakýkoli a může být natolik originální jako vy sami. Proto se nespokojte hned s první kouskem, tvarem či rámem, který zrovna potkáte.

Zrcadlo tedy může mít tvar obdelníku, čtverce, kruhu. Velikost může být velká či naopak až příliš malá. Malé kousky můžete poskládat různě vedle sebe a v neposlední řadě můžete nakombinovat i různé tvary a velikosti k sobě.

Designové zrcadlo v ložnici
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/241435229999131081/

Štítky: Bytové doplňky, Design, Designové dekorace

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ