Magazín: Z historie hraček: Panenky

Z historie hraček: Panenky

19. srpna 2014 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Panenku má každá holčička, i kluci mají o ně zájem. Panenky jsou takovou základní stavební jednotkou zejména pro malé holčičky. Učí se je oblékat, krmit je, hrát si s nimi, sami si vytvářejí situace, které doma vidí. Zkrátka jim pomáhají se primárně socializovat. Pojďme si společně přečíst, jaké panenky byly, k čemu se používaly a z čeho se vyráběly.

Panenka: relax.lidovky.cz

V průběhu staletí

Již ve starověkém Egyptě jsme měli k mání první panenky. Jednalo se o panenky, které měly na hlavách paruky a navíc měly i pohyblivé ruce i nohy. Takové první panenky se vyráběly z keramiky, kamene anebo dřeva. Zkrátka toho, co tehdejší lidé měli nejčastěji po ruce. V starověkém Řecku a Římě byly panenky z vosku, nebo terakoty. Teď vám předáme takovou zajímavost. Jedná se o rituál mladých dívek, většinou jim bylo okolo čtrnácti let, vždy předvečer své svatby věnovaly své panenky v chrámu bohům. Co vlastně takový rituál znamenal? Jednoduše, označoval běžný přechod dívky na ženu, takový vstup do světa dospělých. V dobách raného středověku se objevovaly panenky vyrobené z různých materiálů, jako byla hlína, dřevo, kravský hnůj, kosti, textil nebo bronz, ovšem i tehdy panenky stále sloužily spíše než na hraní často k různým rituálním účelům.

Na počátku 15. století nastal výrazný zlom. V německém Norimberku se začaly vyrábět především panenky z terakoty. Na jejich hlavách měly pečlivě vymodelované tehdejší módní účesy. Téměř v tu samou dobu v německém Sonnbergu se začala rozvíjet výroba panenek, která trvá až do dnes. Ty nejhezčí, opravdové dámy, vznikly v 17. a 18. století. Barokní panenky se vyráběly ze dřeva anebo z vosku. Měly krásné paruky imitující dobové účesy z koudele, ovčí vlny a někdy i z pravých vlasů. Takové panenky se oblíkaly do úchvatných šatů vycházející z této doby. Byly tak krásné, že se využívaly i k předvádění módních oděvů.

 

Právě teď zamíříme do německého Walterhausenu, právě zde se v roce 1815 začaly vyrábět panenky. Co vlastně byla typická panenka? Můžeme říct, že to byla tzv. módní ikona – mladá dáma s módním účesem v šatech podle poslední módy.
Se skokem do současnosti

 

Právě teď zamíříme do německého Walterhausenu, právě zde se v roce 1815 začaly vyrábět panenky. Co vlastně byla typická panenka? Můžeme říct, že to byla tzv. módní ikona – mladá dáma s módním účesem v šatech podle poslední módy.

Se skokem do současnosti

Motivy panenky v současné době můžeme vidět na každém kroku, třeba i na polštáři. Ve 21. století malé děti ocení i vtipné a barevné doplňky a dekorace. Dokonce i samotný obraz dokáže u dětí vzbudit fantazii a kreativitu. Inspirujte se řadou hraček a doplňků FOR KIDS. Zapracujte na tom, aby se vaše děti rozvíjely jak sociálně, tak esteticky.

Štítky: Dekorativní polštáře, Design

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ