Magazín: Zóny bydlení: Máte je doma všechny?

Zóny bydlení: Máte je doma všechny?

14. září 2016 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

V každé domácnosti se opakují jednotlivé činnosti, které lze úzce specifikovat. A každá z nich má své nezaměnitelné místo v zóně, která by je měla svým působením podporovat. Máte je doma všechny?

uvodni-obrazek-dum-zony-prostor
zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/176625616615075300/

Každý máme svůj specifický styl života, ale přesto se v několika každodenních činnostech bez výjimky shodneme. Aby bylo naše bydlení co nejkomfortnější, měli bychom mít pro každou z těchto činností speciální zónu, ve které se bude dát provozovat. Musí mít pro jednotlivé činnosti odpovídající zařízení, ale nemusí být například oddělena od ostatních. Každá místnost může být průsečíkem několika zón.

obyvaci-pokoj-design
zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/353954851946840335/

Biologické funkce

Biologické funkce jsou vůbec nejdůležitější částí ze všech, které vám v tomto článku představíme. Jsou spojeny s životními funkcemi, které musíme uspokojovat proto, abychom přežili.

Do biologických funkcí se řadí následující činnosti:

  • odpočinek a spánek
  • osobní hygiena
  • stravování

Proto by vám ve vašem domově neměl chybět prostor na odpočinek (obývací pokoj), spánek (ložnice), stravování (kuchyň) a hygienu (koupelna a WC).

postel-povleceni-design-loznice
zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/527554543831785945/

Hospodářské funkce

K biologickým funkcním se přidávají i hospodářské, které veskrze slouží k praktickým věcem spojeným s biologickými činnostmi. Zóny pro hospodářské funkce jsou však méně důležité a v některých domácnostech tak zanedbané. Do hospodářských funkcí patří:

  • domácí práce - např. mytí, žehlení, praní a obecně údržba domácnosti
  • skladování potravin - komory, spíže, poličky
  • příprava stravy - prostor v kuchyni

Vaše domácnost by tak měla obsahovat odpovídající prostory pro žehlení či praní prádla, skladování různých prostředků i jídla, kuchyňskou linku a podobně.

koupelna-ulozny-prostor
zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/341640321715862544/

Společenské funkce

Po biologických a hospodářských  funkcích přichází společenské. Na první pohled daleko méně důležité než dvě předchozí, ale pro mnoho lidí tvořící nejdůležitější část interiéru vůbec. Vzniknout by v každém domě či bytě měla společenská zóna pro:

  • shromažďování rodiny a návštěv
  • prostor pro koníčky a volnočasové aktivity
  • prostor pro práci a studium
  • herní prostor pro děti

Bez zón pro tyto činnosti se mnoho lidí obejde, hlavně pokud bydlí v malém prostoru neumožňujícím jejich existenci. Mnoho z těchto zón tvoří nadstandartní místnosti. Kromě esenciálního obýváku sem patří i například pracovna (pracovní/studijní místo) či dětský pokoj. Pro naprostý komfort je však důležité, abyste například své studium či práci neodbývali u kuchyňského jídelního stolu.

detsky pokoj-deti-design
zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/296252481720700740/

Psychické a estetické funkce

Pokud náš domov obsáhne všechny výše zmíněné zóny prostoru, můžete se zcela jistě přesunout k zónám psychickým a estetickým. Tyto zóny pozitivně působí na náš život a dotváří atmosféru celého interiéru. Díky nim se cítíme příjemně, pohodlně a dokážeme relaxovat.

Napište nám do komentářů - které zóny považujete za nejdůležitější, a které vám doma chybí?

kvetiny-doplnky-design
zdroj obrázku: cz.pinterest.com/pin/AWm_bn7R721pEI81I-RtnlTgYBlgCEpNsZnGjF86TYyGoGu2Fp3_Vhk/

Štítky: Design, Designové dekorace

Veronika Březinová

Veronika Březinová

Kutnohoračka zamilovaná do dobrých knih, svíček, horké kávy a pohodlných křesel. Nejraději píšu o designových doplňcích a obecně věcech, které dokáží zútulnit a rozzářit každý interiér.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ