Magazín: Zpátky v čase - co je nového u Dubánků? (PART 1)

Zpátky v čase - co je nového u Dubánků? (PART 1)

17. června 2016 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Dubánci stihli obletět celý svět (a to doslova!), mnoho lidí je s sebou nosí i do práce, do kavárny či s nima spí. Ano, řeč je o dubových postavičkách od Petra Václavka, s kterými toho za poslední půl rok stihl opravdu hodně. Co se u nich změnilo?

Petr Václavek
Petr Václavek s Dubákem a kalendářem. Zdroj fotografie: facebook.com/dubanci

V loni v listopadu jsme zveřejnili rozhovor s Petrem Václavkem a s jeho dubánčím projektem. Za půl roku toho stihli opravdu hodně a tak jsme se rozhodli o nich znovu napsat :-). (Pro ty, kteří rozhovoro omylem přehlédli, tak si ho znovu mohou přečíst v článku: Petr Václavek a jeho Dubánci).

Klasická otázka na začátek. Jak se máte Vy a Dubánci?

Máme se dobře, trochu sice nestíháme, protože rozjíždíme hned několik nových projektů naráz, ale řekl bych, že si to pořád ještě užíváme.

Dubánci a Valentýn
Dubánci na svátek sv. Valentýna. Zdroj fotografie: dubanci.cz

Od našeho posledního rozhovoru se toho dost změnilo - tedy spíš toho dost přibylo :-).

Zase až tolik se toho nezměnilo - pořád lepím dubánky, fotím je a dávám na web, případně na jejich facebookové stránky. Jen těch fanoušků trochu přibylo. Dubánci se od minulého rozhovoru dostali také na úvodní stránku celostátních novin - konkrétně do vánoční přílohy Lidovek. A v neposlední řadě se stali také mediálními partnery akce Ukliďme Česko.

Titulní stránka Lidovek
Dubánci na titulní stránce Lidovek. Zdroj fotografie: dubanci.cz

Krátce po našem minulém rozhovoru jsem vybral 12 nejlepších dubánčích fotografií a vytvořil z nich nástěnný kalendář, který měl před vánocemi docela úspěch. Před měsícem se dubánci vydali do světa na papírových pohlednicích, které jsem připravil ve spolupráci s webem pohledy.cz. Asi poslední novinkou jsou pak dubánci na tričkách, které nabízím ve svém novém e-shopu Flatika.

Wallpaper s Dubánky pro měsíc červen
Wallpaper pro měsíc červen. Zdroj fotografie: dubanci.cz

Na co jste nejvíce pyšný?

Nejvíce asi na tu titulku pro Lidové noviny - speciálně pro ně jsem vytvářel dubánčí betlém a několikrát ho fotil, než jsem byl úplně spokojený. Výsledek myslím stojí za to. Ale nemenší radost mám z těch pohledů. Je to úžasný pocit dostávat zprávy o tom, kam až se dubánci na pohlednících dostali (občas je sleduji na postcrossingu).

Pohled s Dubánky
Dubánci ve světě (pohlednice). Zdroj fotografie: dubanci.cz

Začal jste jezdit i na výstavy a rozdáváte podpisy k pohlednicím, jaký je to pocit?

To je trochu přehnané - Martina Dvořáková, která stojí za projektem pohledy.cz, mě pozvala na knižní veletrh, kde měla svůj stánek s pohlednicemi. Já se tam zastavil jen na kus řeči, moc příjemně jsme si asi hodinu popovídali a při tom jsem rozdal několik autogramů. Bylo docela zajímavé sledovat reakce kupujících, když zjistili, že stojí vedle autora dubánků. Moc se mi to líbilo, takže příště se zdržím určitě déle :)

Autogramiáda
Martina Dvořáková a Petr Václavek. Zdroj fotografie: dubanci.cz
Je zajímavé, že spousta fanoušků Dubánků vidí jejich budoucnost v animovaném večerníčku nebo filmu.

Ze začátku to byl spíše pěkný koníček, teď je celý projekt úplně někde jinde - nepřemýšlel jste, že by to byla hlavní náplň Vaší práce?

Je to zajímavé, ale něco podobného mi říkalo už vícero lidí. Já to ale pořád beru hlavně jako zábavu - kreativní projekt na odreagování - peníze vydělávám jinde a jinak (prodávám vlastní ilustrace v zahraničních fotobankách). Mám rád tvoření, zajímá mě marketing a už dávno jsem chtěl mít nějaký eshop s vlastními produkty. V dubáncích se mi toto všechno spojilo - po večerech je tovřím, přes den fotím a vytvářím nějaké produkty, které následně nabízím na svém e-shopu - aktuálně jde hlavně o trička pro děti, aktuálně pracuji na na pexesu a puzzle se také chystá. Jedna kamarádka v dubáncích vidí velký potenciál a tak se mi nabídla, že jejich produkty bude prodávat na fashion marketech v Praze a okolí, tak brzy uvidím, jestli o ně bude zájem (o možnostech, kde se na ně budete moci v Praze podívat určitě předem napíšu na dubánčích stránkách).

Dubánci a Velikonoce
Jak slaví Velikonoce Dubánci? Zdroj fotografie: dubanci.cz

Jak dopadlo první setkání s medvídkem Wrr? Jak vypadají speciální žaludy z Jihoafrické Republiky? To se dozvíte v další části rozhovoru: Zpátky v čase - co je nového u Dubánků? (PART 2).

Štítky: Design, Exteriér

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ