Magazín: 5 nejrozšířenějších mýtů o barvách v interiéru a způsoby, jak jim předejít

5 nejrozšířenějších mýtů o barvách v interiéru a způsoby, jak jim předejít

04. března 2015 Rubrika: Tipy pro bydlení

V oblasti ladění barev v interiéru se mnoho lidí tváří jako odborníci na slovo vzatí, ale mnohdy je opak pravdou. Na základě celkové kombinace odstínů v místnosti závisí, jak se v ní cítíme, proto je velmi důležité výběr barev nepodcenit. Připravili jsme pro vás 5 nejrozšířenějších stereotypů a také doporučení, jak jim předejít.

Mýtus č. 1. : Nekombinujte rozdílné barvy

Pravda: Nikde není psáno, jaké barvy se smějí kombinovat a jaké ne. Popusťte uzdu fantazii a zkombinujte klidně velmi výrazné odlišné odstíny třeba i v tom nejvíc neutrálním pokoji! Uvidíte, že právě ty nejvíce nečekané barvy můžou vytvořit originální atmosféru.

nebojte-se-kombinovat-barvy
zdroj: pinterest.com

Mýtus č. 2. : Vyhněte se červené - je agresivní a způsobuje hlad

Pravda: Existují sice vědecké důkazy, které potvrzují, že červená barva spouští uvolňování látek, které mohou podpořit chuť k jídlu. To ale přece neznamená, že když ji použijete v interiéru, automaticky vám budete celé dny kručet v břiše. Tmavě červená barva vytváří hřejivý dojem a jejím vhodným použitím vykouzlíte působivý efekt.

cervena-barva-v-interieru
zdroj: hometone.com

Mýtus č. 3. : Každá místnost musí mít stejnou barvu

Pravda: Obecně jsou lidé přesvědčeni, že když sjednotíme všechny místnosti do jedné barvy, lidské oko vnímá okolí jako jednolitý tok a dodává nám pocit, že vše drží pohromadě. Zkuste nudnou jednotu trochu oživit. Třeba použít v každé místnosti odlišný tón jedné barvy. Uvidíte, že to spolehlivě přebije monotónnost a dodá vzdušnost interiéru.

bezova-v-interieru
zdroj: hometone.com

Mýtus č. 4. : S tmavými barvami bude interiér vypadat menší

Pravda: Pokud interiéru zajistíte dostatek světla, nemusíte se bát, že by mu černá barva uškodila. Základem je zvolit vhodné doplňky, které budou v kontrastu s tmavou barvou stěny. Tak získáte jedinečný efekt jasného a ostrého interiéru a nebudou vás pronásledovat žádné klaustrofobické pocity.

cerna-stena-v-interieru
zdroj: hometone.com

Mýtus č. 5. : Barva se musí vybírat pouze za denního světla

Pravda: V tomto případě si je dobré uvědomit, zda je v místnosti převážně využíváno denní světlo nebo umělé osvětlení a až poté se rozhodnout. A pokud chcete mít jistotu, zkuste vymalovat menší kousek pokoje a pozorovat, jak se barva bude měnit v závislosti na denní době.

zmena-barvy-pomoci-svetla
zdroj: pinterest.com

zdroj: hometone.com

Jana Pfeiferová

Jana Pfeiferová

V šesti letech úspěšně zvládla celou abecedu a od té doby píše. O věcech, které ji obklopují, nebo o tom, co ji zrovna cvrkne do nosu.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ