Magazín: Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Pamatujete si na své dětství a na pohádky, kde se hlavní hrdina ráno probudí a vyjde bos po orosené trávě? A co takhle představa, kdy hlavní hrdina má trs trávy v puse, leží pod stromem, paprsky sluníčka ho hladí po tváři a dívá se na ty drobné kvítky na louce?

Zahrada
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/487936940869387584/

Líbí se vám tyhle představy? Tak proč to nezrealizovat i na své zahradě?

Když se nad tím zamyslíme, tak pastviny a louky byly dřív běžnou součástí naší přírody. Dnes ale místo nich vidíme lesa, haly a především silnice a různé průmyslové továrny. Je to škoda, protože taková louka v sobě nese nádherné pastelové barvy, na které nám stačí jeden pohled a hned se cítíme úplně jinak. Takže se naskýtá otázka, proč si takovou zahradu s loukou nevytvořit i u sebe na zahradě?

Zahradní design
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/499899627379181736/

Teď tu máme ale další otázku. Kam a jak si takovou louku vytvořit? Dalším faktem je, že většina lidí si potrpí na krásně udžovaný zelený trávníček, kde nesmí být ani jeden jediný plevel, natož nějaká ta sedmikráska, smetanka nebo pampeliška.

Téhle představy se ale vzdávat nemusíte. Louku si můžete vytvořit i na malé části své zahrady a když se vám zalíbí, tak ji můžete postupem času zvětšit. Když se nad tím totiž hlouběji zamyslíte, tak takové to přesycení zahrady mnoha rostlinkami už přestává být pro zahrádkáře lákavé. Mnohem více lidí teď volí tzn. zlatou střední cestu, kdy si pečlivě rozmýšlejí, co kam na své zahrádce zasadit a dát.

Moderní zahrada s loukou
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/388013324124119724/

Pěstování okrasných květin navíc zabere mnoho času a takový záhonek a jeho péče je ještě časově náročnější. Nežto louka to je úplně jiný level. Zasadíte ji a každý měsíc můžete pozorovat, jak se vám tu mění skladba malých rostlinek. Tím si usnadníte pravidelnou údržbu a můžete si krásu přírody užívat zase trochu jinak.

Zahrada 1
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/336644140878146386/

Jak květnatou louku založit?

Tak a teď už doopravdy. Louku založíte výsevem. Osivo si můžete zakoupit v nějakém zahradnictví, kde vám jistě rádi pomůžou a dají vám i rady ohledně správné péče, hlíny a úpravy terénu.

Počítejte ale s tím, že taková louka se nebude měnit jen měsíc co měsíc, ale také rok co rok. Proměnlivost louky je ale spíše příjemnou výhodou, protože se můžete těšit stále na něco nového.

A jak je to s údržbou? Už výše jsem psala, že je nenáročná a je to pravda. Méně ji sekáte, vynecháváte úplně zálivku - zalévá ji pouze déšť, hnojení také vypusťte a takový plevel, ten je tu dokonce vítaným hostem.

Zahrada 2
Zdroj fotografie: cz.pinterest.com/pin/378091331188505433/

Štítky: Design, Exteriér

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ