Magazín: 8 tipů, jak zatočit s nepořádkem v dětském pokoji

8 tipů, jak zatočit s nepořádkem v dětském pokoji

20. prosince 2015 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Naučte vaše děti organizovat a udržovat pořádek. Víme, jaké taktiky vám ulehčí život!

detsky-pokoj
Dětská patrová postel s regálem Korunka

Vžijte se do kůže vašich dětí

Pohled na věc očima dětí vám zcela ulehčí práci, starosti a i drahocenné nervy. Věnujte mu čas a sledujte, jak si hraje, jak využívá prostor a jaké má tendence ke skladování osobních věcí a hraček. Ptáte se, k čemu je takové pozorování dobré? Dospělí totiž neumí dostatečně zorganizovat a přizpůsobit systém v dětském pokoji potřebám dětí.

Učte je

Buďte organizačním poradcem. Teď už víte, jaké jsou jejich potřeby. Spolupracujte s dětmi, budete mít i větší šanci, že vaše navržené metody a systém bude účinnější a efektivnější. Jakmile budou vnímat, že jsou do celého procesu zapojení, lépe porozumí organizační logice.

Multifunkční nábytek

Možná se to zdá, jako jeden velký hlavolam. Dětské pokoje bývají malé, často sdílené se sourozenci a obecně postrádají dostatek úložného prostoru. Mnoho oblečení a hraček každému přerůstá přes hlavu, skříně a zásuvky praskají ve švech. Jaké je tedy řešení? Vybírejte multifunkční systémy nábytku a také třiďte. Vhodně zvolený dětský nábytek je významným klíčem k úspěchu a správnému organizování. Velmi oblíbené jsou patrové postele, které obsahují kromě hracího koutku včetně skluzavky i regál na knihy, doplňky i dětské dekorace.

Každá hračka má své místo

Skladování hraček není nic jednoduchého. Obzvláště pokud se jedná o hračky, které se skládají z více dílů, jako jsou například stavebnice. V prvé řadě při organizování hraček musíte myslet nad tím, co obsahují, jak často se používají a kolik místa zaberou. Nejrozšířenějším ukládacím systémem jsou úložné boxy. Na trhu existuje nepřeberné množství druhů, designů a barev. Maminky upřednostňují plastové boxy s víkem, které jsou lehké se zaoblenými hranami a zdravotně nezávadné. Dále jsou populární otevřené boxy nebo boxy, které obsahují zásuvky. Do takových bez problému uskladníte drobnější věci a hračky. Například tvůrčí doplňky k malování.

boxy
Zdroj: projectnursery.com

Zdola nahoru

Naučte děti určitému řádu. Nejosvědčenějším způsobem ukládání věcí je zdola nahoru. Do spodní části tedy ukládejte nejvíce používané věci a hračky. Naopak nahoru do skříní ukládejte sezónní věci.

Štítkujte, pomůže jim to

Každodenní stereotyp pro ně může být zábavnou a naučnou hrou, která jim pomůže udržovat pořádek a systém v celém dětském pokoji. Tip: aby věděli, jak požívat počítač nebo tiskárnu, nakreslete jim jednoduchou grafickou etiketu a umístěte ji k přístroji. S oblečením je to jednodušší, stačí, když nakreslíte obrázek a pod něj napíšete význam obrázku. Ten pak umístěte ke správné poličce, přihrádce nebo krabici. Uvidíte, jak jednoduše se naučí udržovat pořádek, jak jednoduše bude nacházet to, co potřebuje a konečně se seznámí i s písmeny, které pro něj nebudou už žádnou šifrou.

Důvěřujte a prověřujte

Nastavte pravidla úklidu a kontroly. Sepište je, vysvětlete je a pak můžete kontrolovat. Chvíli to potrvá, než si dítě zvykne. Očekávejte nějaké protesty nebo lajdáctví, ale to ohlídáte pravidelnou kontrolou. Chce to trpělivost a uvidíte, že vaše úsilí přinese i své ovoce v podobě více klidu a méně starostí.

Vyzkoušeli jste už nějaké taktiky na vaše děti? Co na ně platí?

Štítky: Dětský pokoj

Dominika Schmidtova

Dominika Schmidtová

Krása je v detailu – písemném, malovaném i tvůrčím.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ