Magazín: Bylinková zahrádka provoní domov

Bylinková zahrádka provoní domov

04. dubna 2016 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Máta, meduňka nebo všestranná pažitka. Bylinky dodají jídu tu správnou chuť, jsou zdravé a na balkóně nebo za oknem vypadají skvěle. A navíc nestojí skoro žádnou námahu. Vytvořte si letos bylinkovou záhrádku!

bylinky

1) Máta

Máta je zárukou nezaměnitelné vůně, která vás bude lákat vždy, když vkročíte do bytu. V kuchyni skvěle ochutí čaje, smoothie a dezerty. V horkém počasí dokáže příjemně osvěžit a letní koktejly s ní dovedete k dokonalosti.

Jak ji pěstovat: Mátu nevystavujte přímému slunečnímu světlu, postavte ji raději na stinné místo. V létě potřebuje hodně vody, proto se ji nebojte pořádně zalévat.

Mátu kupujte už vrostlou, ne ze semínek. Nemá ráda přímé sluneční světlo, volte proto stinná místa. Zalévejte často, obzvlášť když je horko a sucho.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/velky-bylinkovy-pruvodce-aneb-co-pestovat-na-balkone/
Mátu kupujte už vrostlou, ne ze semínek. Nemá ráda přímé sluneční světlo, volte proto stinná místa. Zalévejte často, obzvlášť když je horko a sucho.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/velky-bylinkovy-pruvodce-aneb-co-pestovat-na-balkone/
mata

2) Pažitka

Pažitka je opravdu všestranná pomocnice a v kuchyni přijde vhod ke spoustě nejrůznějších jídel. Chutnat vám s ní budou vařené brambory nebo polévky. Nestárnoucí klasikou je oblíbený chleba se "šnytlíkem", který je zvláště během jarních a letních měsíců lehkou a zdravou svačinou.

Jak ji pěstovat: Lépe než venku se pažitce vede uvnitř, třeba za oknem nebo po ruce v kuchyni. Rostlina má ráda vláhu, proto ji zalévejte častěji, vydrží vám pak dlouho čerstvá a voňavá.

pazitka

3) Meduňka

Stejně jako máta i meduňka je velmi aromatická, navíc má uklidňující účinky a pomůže vám se stresem i špatnou náladou. Proto se vyplatí si ji nasušit do zásoby a dělat si z ní výborný čaj. Její lehce citrónová chuť zvýrazní smoothie, dezerty nebo letní koktejly.

Jak ji pěstovat: Meduňce vyhovuje slunce a teplo. Má tendenci se rozrůstat, proto ji dopřejte prostornější květináč, ve kterém bude mít dostatek místa. V obchodě sáhněte raději pro již vzrostlé květině, nevyplatí se ji pěstovat ze semínek.

medunka
Jana Pfeiferová

Jana Pfeiferová

V šesti letech úspěšně zvládla celou abecedu a od té doby píše. O věcech, které ji obklopují, nebo o tom, co ji zrovna cvrkne do nosu.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ