Magazín: Cestujte s námi časem

Cestujte s námi časem

01. listopadu 2013 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Co se Vám vybaví při slově cestování? Pro někoho je to dovolená v nejrůznějších koutech světa, pro dalšího poznání nejen míst, lidí, ale i vůní a chutí celého světa. Někdo by se rád podíval do minulosti, někdo do budoucnosti. Cest, kterými se můžete vydat je na tisíce. Nemusíte jezdit prstem po mapě, stačí prostě sbalit kufry a jet.

Designový kufr přpipravený na cesty do neznáma

Jenže tak to nebylo vždycky. Konkrétně u nás byla zavedena letecká doprava přesně před 90 lety. Nebylo to však pro každého a ani s počtem linek to nebylo nijak valné, létalo se pouze do Bratislavy. Cesty do daleka se proto podnikaly například lodí. Že byste se lodí nikam nevydali? Přijde Vám to příliš dlouhé, nepohodlné a při vzpomínce na Titanic i nebezpečné? To možná ano, ale zároveň to muselo být velice romantické. Slunce zapadající za daleký obzor, širé moře a velká očekávání toho, co zažijete.

Stejně tak, když před 130 lety poprvé vyjížděl Orient-Express, byla pozvána jen hrstka vybraných, kteří si mohli jízdu na dlouhou vzdálenost vyzkoušet. V dnešní době opět není problémem dojet vlakem kamkoliv. Atmosféru těchto prvních cest, emoce pasažérů a nostalgii starých vlakových nádraží, ale už těžko zažijeme.

Můžeme si ji však připomínat, ať už starými fotografiemi nebo historickými filmy, ale i různými předměty, ze kterých dýchá právě atmosféra nepoznaných dálek. Takovéto předměty naleznete v naší cestovatelské kolekci na partnerském webu, díky které se budete moci přenést o mnoho let nazpátek a nechat na sebe dýchnout historii.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ