Magazín: Co je to design?

Co je to design?

16. června 2013 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat, Z historie designu

Design je všude kolem nás. Ať už je to v oblasti módy a stylu, techniky, bydlení nebo navrhování nábytku. Design spojuje všechny tyto pojmy a mnoho dalšího. Je to umění žít, stav mysle a zároveň vyjadřuje pozitivní vztah k předmětům a objektům. Každý si ho vysvětluje a chápe trochu jinak.

barevný nápis design

Původ slova design

Slovo design pochází z latinského designo, disegnare - označit, vyobrazit, vyznačit a postupně se k němu přidali i významy navrhnout a návrh. Z latiny ho převzala angličtina, která jeho význam zobrazuje jako formu, konstrukci, plán, podobu, střih, vzhled, vzor, ilustraci, kompozici, kresbu, návrh, objekt, projekt, koncepci, představu, úmysl či vynález. Ve francouzštině se používá slovo dessin, v italštině disegno.

Spojení kreativity a inovace

Design se snaží co nejúčelněji spojit estetickou a funkční stránku navrhovaného subjektu. Formuje nápady tak, aby se staly praktickými a atraktivními pro konečného spotřebitele. Můžeme ho popsat jako účelné zhmotnění kreativity, které vede k jasnému cíli. Je závislý na technických a výtvarných schopnostech. Už nestačí jen to, že dáváme věcem tvar a pěkný povrch, design je komplexní směsí, jejímž úkolem je nejen vytvořit produkt, ale přidat mu nové funkce.

Design v dnešním chápání

Designem se rozumí vzhled výrobku nebo jeho části, jde hlavně o jeho linie, obrysy, barvy, tvary, strukturu a materiály, z kterého je výrobek vyroben. Přetváří abstraktní myšlenky a inspirace do konkrétní podoby. Měli bychom se snažit ho poznat, porozumět mu, respektovat ho a naučit se s ním žít.

Štítky: Design

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ