Magazín: Fialová a růžová – kýč nebo moderna do interiéru?

Fialová a růžová – kýč nebo moderna do interiéru?

14. srpna 2015 Rubrika: Tipy pro bydlení

Co se vám vybaví při vyslovení slov fialová a růžová? Kýčovitý pokojíček pro malé holčičky či interiér ve stylu Barbie? V tom případě, vás možná překvapí, že i tyto dvě barvy mohou z vašeho interiéru vytvořit elegantní domov, který bude sršet nápadem a designem.

Barva nejen pro ženy a sladké holčičky

Je pravdou, že fialovou a růžovou barvu, jen tak někde v interiéru nenajdeme. Mezi klasické barvy, které bezesporu najdeme snad v každém interiéru, patří bílá, krémová a odstíny šedé. Ale uznejte, i tyto barvy začínají nudit a interiér pak vypadá nezabydleně. Je pravda, že tyto barvy se dají lehce kombinovat a nic se jimi nezkazí, ale po chvíli zkrátka nudí. Pokud si troufáte na originální interiér, kde bude znán na první pohled dobrý vkus a smysl pro detail, nebojte se sáhnout pro tyto dvě barvy. Už dlouho nejsou zaškatulkované pouze do kategorie pro ženy a holčičky.

Fialová a růžová barva v moderním interiéru
Zdroj: bydleni.cz

Jak z těchto barev vytvořit eleganci?

V jednoduchosti je krása. Tím je nejlepší začít. Všude platí pravidlo, že pokud si nejste něčím jistí, začínejte od malých množství. Přidat se může kdykoli – s ubráním je to těžší. Pokud si teda nejste jistí, jak tyto barvy použít, můžete začít pomocí doplňků a menších dekorací. Zkuste krásně sytě fialový koberec, záclony nebo závěsy s kombinací výmalby jedné stěny či výklenku. Jestliže se bojíte výmalby, vybírat můžete i ze zajímavých tapet či fototapet, kterých je na dnešním trhu opravdu velké množství.

Fialový a růžový interiér
Zdroj: pinterest.cz

Hodí se na nábytek?

Nejdříve bych obecně shrnula, že tyto barvy je lepší použít do větších místností, které nejsou tmavé. Proto se tyto barvy nejčastěji používají do pokojů, ložnic, obývacích pokojů či kuchyní. Naopak, co se týče koupelen a temných chodeb, byla bych s použitím fialové a růžové opatrnější. V malých místnostech bez oken vytváří studený dojem, kterým byste moc parády neudělali.

Moderní růžová ložnice
Zdroj: qnud.com

Odstíny těchto barev pokaždé využívejte s kombinací nějaké další neutrální barvy – bílá, šedá, krémová, kakaová. Jestliže jste si zvolili správnou kombinaci, nemusíte se bát použít tuto barvu i na nábytek. Využít tuto barvu můžete do kuchyně na dvířka ke skříňkám, do obývacích pokojů na dvířka u komod/skříní nebo na pohovku a doplnit ji pak zajímavými polštáři. Dobrým typem a radou je použít jen 2-3 odstíny od těchto barev. Vyhnete se pak případnému stylu a kýče ve formě „každý pes, jiná ves“.

Moderní fialová kuchyň
Zdroj: pinterest.com

Patří tyto barvy mezi vaše oblíbené nebo jste na ně změnili názor? Já osobně se přikláním k názoru, že zkusit se má vše – proto bych se s použitím těchto barev nebála.

Štítky: Bytové doplňky, Design, Dětský pokoj, Interiérové dekorace

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ