Magazín: Husí nebo kachní?

Husí nebo kachní?

06. června 2013 Rubrika: Tipy pro bydlení

Společným jmenovatelem těchto zástupců drůbeže je nejen chutné masíčko, ale i kvalitní peří. Vždyť není nic lepšího než spočinout hlavou na měkkém polštáři naplněném 100% přírodním peřím. Stačí zavřít oči a sny se dostaví během pár vteřin.

husy na zelené louce s narcisy designové lampy vita nejen z husího pera

Není peří jako peří

Ne všechno peří je použitelné na další zpracování. Peří je tvořeno zrohovatělou pokožkou. Jeho typickou vlastností je kroucení se, a proto je vhodnou výplní polštářů - dokonale se přizpůsobí hlavě a nabídne potřebný komfort. Pod ním se nachází prachové peří. Je to drobné peří, kterým disponují vodní ptáci. Je ukryto pod vnějším peřím a slouží v první řadě jako izolace.

Ohrožení ptáků

Domorodí Američané používali peří jako symbol při náboženských rituálech. V mýtech a legendách bylo prachové peří orla vzácným darem pro hrdiny. V Evropě je již po staletí využívané jako izolace. Historické dokumenty ze 17. století zachycují obchodní vztah mezi Ruskem a nizozemskými obchodníky, jehož předmětem bylo právě peří a prachové peří. To se rychle stalo žádanou komoditou a "lov" na drůbež nabíral na obrátkách. Na to zareagovali ochranáři, kteří v roce 1890 začali ochraňovat ptačí hnízda před pytláky.

Nevídaná interiérová dekorace

Peří nemá uplatnění pouze jako měkká výplň. Může skvěle posloužit i jako dekorace. Nádherné paví peří v příhodné designové váze přinese zpestření do interiéru. Husí brko v podobě mašlovačky je nezastupitelným pomocníkem v kuchyni každé dobré pekařky. Že se vám to zdá málo? Tak z husího peří může být klidně vyrobena i lampa! Precizní ruční práce, která spočívá v postupném vkládání husích per do papírového základu, může být skvělým prvkem v interiéru.

Řadu lamp a lustrů nejen z husího peří najdete v naší inspirační kampani Neuvěřitelná lehkost...

Štítky: Lampy, Lustry, Osvětlení a svítidla, VITA

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ