Magazín: Inspirace: Vyzdobte si domov na Halloween

Inspirace: Vyzdobte si domov na Halloween

02. října 2015 Rubrika: Mohlo by Vás zajímat

Tak jako každý rok přichází 31. října Halloween a s ním i plno možností na originální dekorace. Tento svátek slaví především američané, ale dostává se do velké obliby i u nás. Inspirujte se jednoduchými tipy na halloweenské dekorace a podívejte se, proč se tento svátek slaví.

Halloweenské dýně
Zdroj obrázku: ireceptar.cz

Co to vlastně Halloween je?

Zkráceně je Halloween něco jako svátek zesnulých, který se slaví u nás. Když se podíváme na začátky kořenů tohoto svátku, tak musíme bádat až do dob před naším letopočtem. Byli to Keltové, kteří v tento den slavili konec léta a zároveň příchod nového roku. Tato magická noc prolínala svět živých, ale i mrtvých. Lidé při této bujaré oslavě tančili okolo ohňů v různých strašidelných maskách, aby se ochránili před zlými duchy.

Lidé při této bujaré oslavě tančili okolo ohňů v různých strašidelných maskách.

Tato tradice se dostala okolo poloviny 19. století do Ameriky díky přistěhovalcům z Irska. Lidé v Irsku vyřezávali děsivé obličeje do vydlabané řepy, do které právě 31. října vkládali rozsvícenou svíčku. Celou tuto dekoraci dávali do oken, aby od domu vyhnali duše zemřelých.

Halloween - dýně
Zdroj obrázku: pinterest.com

1. Dlabání - kdo všechno dlabe?

Halloween jako takový se u nás moc neslaví. Co se týče vyřezávání děsivých až šílených obličejů do dýní - to si u nás oblíbil snad každý. A jak na takovou dýni? Je to prosté. Stačí si koupit jakoukoli dýni - ať už malou, střední či velkou, výběr záleží jen na vás.

Jak vytvořit halloweenskou dýni
Zdroj obrázku: pinterest.com

Poté si vezměte papír a tužku a předkreslete si obličej - z dýně to později již smazat nejde, proto je papír skvělou volbou. Následně odřízněte navrchu dýně stopku kolem dokola. Většinou se volí zubaté vyřezávání (nějak takto: VVVVVV). Po odkrytí stopky vydlabejte vše, co uvnitř najdete - postačí lžicí. Pak si nakreslete na dýni fixou obličej a začněte dlabat. Doporučují se větší mezery mezi vydlabanými částmi, aby se vám nestalo, že se jednotlivé části nečekaně spojí. Nakonec stačí vzít svíčku či led diodu a můžete si dekoraci vystavit doma, před domem, za oknem nebo všude, kde vás napadne.

Jak si vytvořit dýni na Halloween
Zdroj obrázku: ireceptar.cz

2. Závěsný duch

Duchové jsou symbolem Halloweenu. Zkuste si také vyrobit jednoduchého ducha, který postačí jako jednoduchá dekorace, kterou zvládnout i vaše děti.

Co bude potřeba?

- fáčovina

- škrob na prádlo

- plastové kelímky

- balonek

- nalepovací oči, korálky, fix na dokreslení

Strašidlo na Halloween - dekorace
Zdroj obrázků: keliwood.cz

Postup? Opět je velmi jednoduchý. Postavte si 2 plastové kelínky na sebe tak, že budou dny postaveny k sobě. Do horního kelímku vložte nafouknutý balonek (nafoukněte ho podle toho, aby se vám vešel do kelímku). V misce si mezitím připravte škrobový roztok. Odtřihněte si různě velké čtverce z fáčoviny a postupně je máčejte v roztoku a pokládejte je na balonek. Jakmile vám fáčovina zaschne, vemte si do ruky špendlík nebo cokoli ostrého a balonek propíchněte. Pak už jen stačí dolepit či dokreslit oči a máte originální strašidlo, které můžete postavit na komodu nebo zavěsit na zeď.

Halloweenské strašidlo
Zdroj obrázku: keliwood.cz

3. Něco na zub

Ano, i originální laskominy jsou symbolem Halloweenu. Zkuste jednoduchý recept na sušenky s pavoučky. Které potěší malé, velké i nečekané návštěvy.

Ingredience:

- 12 lžic másla

- 1 šálek hnědého cukru

- 1/2 šálku krystalového cukru

- 1 velké vejce

- 1 žloutek

- 2 lžičky vanilkového extraktu

- 1,5 šálků hladků mouky

- sůl

- soda

- 1 šálek čokoládových lupínků nebo hořké čokolády, kterou si nakrájíte

Halloweenské sušenky
Zdroj obrázku + receptu: moje.dilo.ireceptar.cz

Vyberte si dostatečně velkou mísu a smíchejte rozehřáté máslo se všemi ingrediencemi. Nakonec přimíchejte čokoládové lupínky. Pokud už máte vše dostatečně promíchané, vezměte si lžíci a začněte dávat malé placky na plech s pečícím papírem. Sušenky pečte v předehřáté troubě cca 15 minut dokud nebudou okraje mírně nazlátlé. A co nakonec? Roztavte si kousek čokolády, vemte si špejli a dokreslete lupínkům nožičky.

Halloweenské sušenky s pavouky
Zdroj obrázku: moje.dilo.ireceptar.cz

A jaký je váš názor na Halloween? Zdobíte si váš interiér originálními dekoracemi? Pochlubte se nám se svojí výzdobou!

Štítky: Design, Designové dekorace, Exteriér

Aneta Kalousová

Aneta Kalousová

Moje motto - Carpe diem (užívej dne). Proto dělám to, co mě baví a naplňuje.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ