Magazín: Jak v interiéru kombinovat různé materiály?

Jak v interiéru kombinovat různé materiály?

18. března 2015 Rubrika: Tipy pro bydlení

Proč se v některých interiérech cítíme dobře, a v dalších, na první pohled velmi podobných, ne? Kde se bere ten chladný pocit, který vyzařuje z mnoha českých domácností? Vše je totiž o kombinaci barev, ale hlavně materiálů. A na co si dát tedy pozor?

interier-kombinace-barev-a-materialu
zdroj obrázku: pinterest.com

Co k čemu?

Pokud ve vašem domově převažuje určitý typ materiálu, je vhodné k němu správně vybírat barvy. Výjimkou jsou černá a bílá, které se hodí opravdu ke všemu. Pokud vašemu interiéru vévodí sklo, dřevo, kov či kámen, snažte se volit spíše neutrálnější barevné tóny. Zářivé a jemné pastelové barvy se naopak hodí převážně k plastovým výrobkům.

interier-ruzne-materialy-kov-drevo
zdroj obrázku: pinterest.com

Oblíbené studené kombinace

A jak nejlépe zkombinovat zcela odlišné studené materiály? Perfektně se k sobě hodí beton, přírodní kámen a masivní dřevo. Dva první studené materiály v menším množství krásně doplní teplé dřevo, které výsledný efekt zjemní. Další velmi hezkou kombinací materiálů je propojení pískovaného skla s dřevem či hliníkem.

cerna-kombinace-interier
zdroj obrázku: pinterest.com

Propojení teplých materiálů

Všechny přírodní materiály dokáží utvořit velmi příjemnou a útulnou atmosféru. Jsou stálé v prostoru i čase a dodávají nám vnitřní klid. Jak je ale zkombinovat? Trendy materiálem se v poslední sobě stává přírodní kámen, který má mnoho podob.

Dřevo je v našich domácnostech stálicí, takže záleží jen na vás, jakou jeho úpravu či barvu vyberete. Používá se nejen na nábytek, ale i podlahu či dveře. Z mnoha typů dřeva je nyní oblíbený buk, který vypadá věčně mladě a hravě. Jeho pravým opakem jsou bříza a olše, velmi jemné studené materiály vyzařující klid.

dreveny-interier-ruzne-materialy
zdroj obrázku: pinterest.com

Méně je více

Pokud se tedy chystáte kombinovat několik materiálů dohromady, myslete vždy na to, že méně je více. Pro interiér tohoto druhu je důležitá umírněnost a určitá jednolitost. Přílišná pestrost vyvolává diskomfort a chaos. Materiály musí být spolu v určité harmonii a vzájemně se propojovat barvou, vzory, či texturou.

prosvetleny-interier-ruzne-materialy
zdroj obrázku: pinterest.com

Nedivočte s podlahou

Větší prostory velmi často snesou rozmanitější podlahovou krytinu, ale musí se k ní naopak zvolit velmi střídmý nábytek i dekorace. Jen jedno z toho může interiéru dominovat. Čím méně je naopak podlaha nápadná, můžeme si dovolit výstřednější materiály nábytku i více dekorací. Opět by mělo platit, že jednotlivé podlahy by v domě či bytě měly na sebe nějakým způsobem navazovat. Do velkých domů se hodí dřevěné podlahy, do menších bytů plovoucí podlaha. Výrazným dojmem působí podlahový korek či dlaždice.

Štítky: Design

Veronika Březinová

Veronika Březinová

Kutnohoračka zamilovaná do dobrých knih, svíček, horké kávy a pohodlných křesel. Nejraději píšu o designových doplňcích a obecně věcech, které dokáží zútulnit a rozzářit každý interiér.

Mohlo by vás zajímat

Zútulněte si svou zahradu pomocí květnaté louky

14. srpna 2017

Bydlete jako Frodo z Pána prstenů

16. května 2017

Hody hody doprovody

09. dubna 2017

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

RUBRIKY

ARCHIV ČLÁNKŮ